Бойната мощ на българската армия не се крепи на съветските изтребители и ракетни комплекси С 300, а на техниката предоставена като помощ от САЩ и от придобитата по време на участието ни в операциите в Ирак и Афганистан. Ако България изпрати на Украйна старите си ракети, може да получи американски системи "Патриот", които са напълно интегрирани и съвместими с противовъздушната и противоракетна отбрана на НАТО, казва Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки.

Шаламанов припомня, че в списъка с военна помощ, която можем да предоставим на Украйна, може да бъдат включени от каски и бронежилетки до мини, едрокалибрени боеприпаси, противотанкови средства и преносими комплекси за противовъздушна отбрана "Стрела".

Най-вероятно Украйна ще получи ракетни комплекси С 300, казва Шаламанов. Според него те ще бъдат доставени от Словакия и държави извън Европа. Бившият министър на отбраната припомня, че при реална военна опасност за България и задействане на чл. 5 от договора ни с НАТО, всички комплекси С 300, с които разполагаме, ще станат непригодни. Причината е, че те ще бъдат разпознати от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на алианса като противникови.

След 18 години в НАТО се оказа, че основно влияние върху българското общество има руската пропаганда, а не лидерското говорене на толкова евро-атлантически ориентирани президенти, премиери и председатели на Народното събрание, заключава Велизар Шаламанов.

  • Боеспособна ли е Българската армия?
  • Защо бившите министри на отбраната - Стефан Янев, Красимир Каракачанов, Николай Цонев и Ангел Найденов, не подкрепиха предложената им от вас и още петима други бивши военни министри декларация за предоставяне на военна помощ на Украйна?
  • Защо стана така, че в батальонната бойна група, в която България трябваше да е рамкова държава, сега преобладаващият състав ще бъде от италиански военни?
  • Как тълкувате нестихващите скандали с руски шпиони в службите за сигурност и военното ни разузнаване след като 18 години вече сме член на НАТО?

Отговорите на Велизар Шаламанов в "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

 

Визитка:

Велизар Шаламанов е завършил Висшето народно военновъздушно училище в Долна Митрополия. Служил е в Института по системи за управление на Генералния щаб на Българската армия като началник на сектор "Военни интелигентни системи". Бил е в управление "Разузнаване и електронна борба" на Главния щаб на Сухопътните войски.

През 1995 г. завършва Военната академия в София. Преминал е обучение в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността "Джордж Маршал".

От 1998 до 2001 г. е заместник-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. Един от авторите на "План 2004" за преструктуриране на българската армия.

През 2009 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление. През 2012 г. е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО. През 2014 г. е министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки.