Депутатите разрешиха на правителството да продаде оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. 155 депутати гласуваха "за", а против" бяха 57 народни представители от БСП и "Възраждане". Така парламентът даде мандат на министъра на енергетиката да води преговори с украинския си колега и след това да информира Народното събрание за резултата. Проектът предвижда да сключим сделката за не по-малко от 601 млн. евро, което е вече платеното от българската държава за оборудването. Цената не е фиксирана и може да бъде завишена при преговорите.

Киев може да ни плати с пари от ежемесечния транш от Брюксел в размер на 1,5 милиарда евро, който получава като помощ, стана ясно от изявление на говорител на Еврокомисията. От ЕК обявиха, че няма пречка Брюксел да финансира Украйна с евросредства за покупката на реакторите от България. По думите на говорител на ЕК подобна стъпка би била в помощ на укрепването на украинската икономика.

"ЕС осигурява на Украйна значителна финансова помощ - 1,5 милиарда евро месечно тази година. Тази подкрепа е насочена в подкрепа на работата на украинската държава. Украйна преценява как да използва тези средства. Няма пречка Украйна да използва част от сумите за сътрудничество с България в областта на ядрената енергия", обобщи говорителят, цитиран от БТА.

От БСП и "Възраждане" се противопоставиха на решението и обявиха, че това е закриване на проекта "Белене" и национално предателство. От ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и ИТН го подкрепят, но с нюанси в позицията. От партията на Бойко Борисов и формацията на Слави Трифонов, както и от Движението за права и свободи подчертаха, че държат да получат гаранции, че финансовият министър Асен Василев няма да вземе парите от продажбата на реакторите, за да подсигури 3% дефицит в бюджета.

"Трябва да бъдат гарантирани и да не бъдат изхарчени. Трябва да намерим начин да спасим този един милиард, който финансовият министър много иска да го вземе", предупреди Делян Добрев.

Добрев изтъкна, че в момента плащаме по няколко милиона за съхранението на оборудването, а след началото на войната няма международна финансова институция, която да финансира този руски проект. 

Добрев сравни АЕЦ "Белене" с "Лада" срещу "Ауди", което би бил седми блок на "Козлодуй", граден от "Уестингхаус".

"Ние нямаме цяла кола, а само радиатор и съединител. Дори и да намерим частите, за да направим цялата кола, то "Ладата" ще ни излезе на цената на "Фолксваген". Имаме уникален шанс да сме единствената страна в света, която има радиотаро и съединител от "Лада", и в същото време Украйна да има цяла "Лада" без радиатор и съединител, и да иска да го купи от нас", използва сравнението депутатът от ГЕРБ. И предупреди, че ако не се възползваме от тази възможност, ще трябва да продадем оборудването като старо желязо за много по-ниска цена. По думите му в предложението няма никакви геополитически причини.

"Нашите мотиви са прагматични - искаме да спасим поне част от проекта "Белене", който вече няма никакъв шанс да се случи", категоричен беше Добрев.

"От ИТН сме силно притеснени за бъдещото разходване на възможните средства и искаме да подсигурим, че ще останат за изграждане на нови ядрени мощности", посочи Павела Митова от ИТН, а съпартиецът й Тошко Йорданов обобщи: "Когато и ако това оборудване е продадено, тези пари Асен Василев да не може да ги харчи за 3% дефицит. Ние сме за разширяване на мощности, но смятаме, че е по-изгодно да се случи в Козлодуй".

"Тези пари да останат в енергетиката", настоя и Рамадан Аталай от ДПС. От трите формации изказаха опасения, че Василев отново ръководи енергетиката, както и в предишния кабинет на четворната коалиция. "ДПС сме против ядрената енергетика по принцип, но сме направили всичко в интерес на държавата, когато е трябвало да замълчим", каза депутатът. И обясни, че с проекторешението не задължават енергийния министър да подарява реакторите.

"Не пише никъде, че го подаряваме оборудването, което е консервирано, не е казано да продава на тази цена, на която ние сме купили, защото сигурно ще е отчетена инфлацията. За друг път оставете "татко ще й купи колелото". Ние даваме възможност само да преговаря. Защо сега, когато един единствен, на който му трябва това оборудване, и има една държава, която го продава, да не му дадем възможност", попита Аталай. 

"Ще ви помоля "Да, България" да не се притесняват, че не са основните участници в проекторешението, да се притесняват да подпишат, или не, дали има стъклена вата, или не. Да го подпишат", призова Аталай депутатите на ДБ.

Снимка: БТА

Мартин Димитров веднага взе думата и предупреди, че днес НС трябва да гласува днешното решение - да даде мандат на енергийния министър да преговаря, защото иначе оставало в сила предишното решение от 2018, което гласи, че търсим стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". По думите му много по-изгодно е да изградим нови мощности на площадката на "Козлодуй", отколкото на тази на "Белене".

Мартин Димитров отново заговори, че районът е земетръсна зона, цитира доклад на БАН и изрази притеснение, че само за да изградим далекопроводите до площадката на "Белене" щяло да ни струва 1 милиард лева.

Подобна теза застъпи и Радослав Рибарски от ПП. "Нищо готово няма в проекта "Белене", заключи той.

"Никога не съм разбирал това желание да се строи централа на гола поляна, при положение че имаме "Козлодуй". Време е да сложим точката, нищо няма да стане", обяви Мартин Димитров. 

В реплика депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че по една случайност е родом точно от Белене и категорично отхвърли твърденията на ПП-ДБ за сеизмичността на района. Първанов припомни, че по време на голямото земетресение в Свищов точно в Белене не е имало никакви разрушения.

"Там не е гола поляна, а има изграден цял комплекс, това е най-безопасното място", добави Първанов и нарече твърденията на Мартин Димитров "мантра от вашите седераски уроци". По думите му непрекъснатото повтаряне на предупреждението, че нямало да има стратегически инвеститор, не отговаря на истината, защото навсякъде при новопостроените атомни централи в последните години в Европа, държавата се явява този инвеститор. 

"Държава, която воюва, изведнъж ще купи ядрено оборудване за своята си централа, която не е достроила", възкликна Драгомир Стойнев, като посочи, че в същото време в България има мир, но не може да изгради ядрени мощности. Бившият енергиен министър от БСП посочи още, че в решението е заложена доста занижена цена на оборудването, тъй като това са цени отпреди десетина години.

"Основната цел на този проект е да се закрие проекта "Белене" и нека да си го кажем. Мечтата на десните, които не направиха нито един проект, само защото технологията не отговаряла на техните разбирания, само защото технологията е била руска. Само че активите в "Белене" са 2,5 млрд., тоест ние казваме - спираме този проект и тези пари ги загробваме", заяви Стойнев и определи като срамно днешното решение. "Единствената лицензирана площадка в света, която имаме, е на наша територия, но понеже сме много богата държава, ние ще продаваме парогенераторите", заключи соцдепутатът. 

"Ще бъде срам за всеки един от залата, защото спираме развитието на нашата ядрена енергетика и на един проект, който е готов, който можеше да бъде осъществен, ако правителството на ГЕРБ не го беше спрял. Ние сме царе да спираме готови проекти. Десните и ГЕРБ, нямате един проект, който вие да сте направили, обаче всичките проекти ги спирате", каза социалистът.

"Ще оставим българския народ на свещи, не на батерии, защото и те трябва да се зареждат отнякъде. За пореден път сме лоялни до глупост", обобщи Стоян Таслаков от "Възраждане". И обвини инициаторите на продажбата на реакторите, че не мислят за ядрената безопасност на Европа. По думите му, ако "лошата Русия", която е обвинявана сега, че обстрелва АЕЦ "Запорожие", започне да атакува и новата ядрена централа, това ще засили опасността за континента.

Снимка: БТА

"Дали изобщо ще получим пари от държава във война, която е длъжник. Чии интереси ще бъдат обслужени в момента през така наречените народни представители, които представляват всеки друг народ, но не и българския", заключи съпартийката му Искра Михайлова.

Към края на дебата Георги Свиленски отново призова да се откажат от гласуването за продажбата на реакторите.

"Зеленски пристигна, тук е, виждам, че ръководството на цели парламентарни групи го няма", каза той по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ. "Зеленски е тук, няма да си отиде, ако не вземем днес това решение", успокои той пленарната зала.

Снимка: БТА