Еврокомисарят Илиана Иванова е българската номинация за член на Европейската сметна палата, с мандат от 2025 г. до 2030 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Нейното име е одобрено на днешното правителствено заседание.

Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент.

За периода 2013 г. - 2023 г. Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата, като изпълнява различни длъжности, се посочва в прессъобщението.

Миналата седмица, ден преди правителството да обяви новите кандидатури на България за еврокомисари, Илиана Иванова написа в профила си във Фейсбук, че поради лични причини няма да може да продължи работа и в следващата Европейска комисия.

"За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия", отбеляза тя.

Илиана Иванова бе назначена от Съвета на Европейския съюз за нов еврокомисар от България на 19 септември 2023 г. на мястото на тогавашния еврокомисар Мария Габриел, до края на мандата на Комисията.

Иванова бе евродепутат от 2009 до 2012 година, а от 2013 г. стана представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

Преди това българският представител в институцията бе Надежда Сандолова. Тя беше първият представител на страната ни в Европейската сметна палата, назначена на 1 януари 2007 г. и с мандат до 2012 г.