Поради лични причини няма да мога да продължа работа и в следващата Комисия. Това написа в профила си във Фейсбук настоящият български еврокомисар с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Илиана Иванова. Съобщението й идва на фона на новината, че до часове България трябва да представи името на новия еврокомисар.

"За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия!", добавя Иванова в поста.

Тя благодари на българските власти и граждани за доверието, широката подкрепа и възможността да представлява страната ни на най-високо европейско ниво.

"През този динамичен период положих всички усилия да изпълнявам възложените ми отговорности за ключов за бъдещето ресор със значителен бюджет. Гордея се с всичко, което заедно с моите колеги успяхме да постигнем за толкова кратко време", добавя Илиана Иванова.

"Убедена съм, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики", пише още българският еврокомисар.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза професионалната работа на Илияна Иванова.

"Три разговора проведох с нея. Има много основателни лични причини. Може да ми повярвате, че щом се съгласих, са били достатъчно основателни! Имахме един фантастичен еврокомисар и това е мнението и на председателя на Комисията, и на всички колеги там. Затова и номинирахме Катя (Екатерина Захариева - б. р.)". каза лидерът на ГЕРБ пред депутати и кметове, излъчени от партията.

Илиана Иванова бе назначена от Съвета на Европейския съюз за нов еврокомисар от България на 19 септември 2023 г. на мястото на тогавашния еврокомисар Мария Габриел, до края на мандата на Комисията, припомня БТА. Назначението й дойде след оставката на  Габриел, която тогава бе избрана за вицепремиер и министър на външните работи, и за ротационен министър-председател.

Илиана Иванова бе евродепутат от 2009 до 2012 година. От 2013 г. до предлагането ѝ от българското правителство за еврокомисар, тя бе представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург. Като еврокомисар тя бе с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж".

Кой ще бъде следващия еврокомисар?

Последните часове текат за България да номинира своя еврокомисар в новата комисия "Фон дер Лайен". Служебен кабинет трябва да реши кой ще бъде номиниран от страната ни. Председателката на ЕК официално е поискала кандидатури на мъж и жена от различни политически семейства.

Номинацията на ГЕРБ за еврокомисар е Екатерина Захариева, а на ИТН - Велислава Петрова.

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, ако България получи ресор "Енергетика".

ПП-ДБ номинираха бившия екоминистър Юлиян Попов.

Виктор Папазов е изборът на "Възраждане" за еврокомисар.

Председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски също обяви номинация за български еврокомисар - депутатът Искра Михайлова - Копарова. Легитимността на това решение обаче се поставя под въпрос, след като Михайлова, заедно с Пеевски и още 6 души бяха изключени от ДПС.