Българските евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите обявиха в официална декларация, че застават зад колегата си Петър Витанов, който беше изключен от БСП на съботния конгрес на левицата. Поискаха и оставката му като евродепутат. "Това е приумица, прищявка на един фашизиран ръководител и на група идолопоклонници около нея. За съжаление, ни доведоха дотам, че да разцепят партията. Самото изключване не е правно мотивирано. Мотивите му са абсурдни", заяви през уикенда пред Dir.bg самият Витанов.

А ето какво заявиха днес колегите му-социалисти от ЕП:

"Ние, българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, потвърждаваме доверието и подкрепата си за Петър Витанов като председател на Делегацията на българските социалисти.

В дейността си Петър Витанов последователно утвърждава принципите и ценностите, които трябва да отстоява всяка левица: свобода, солидарност, справедливост.

Тревога будят популистките послания и недемократичните методи, с които ръководството на БСП задълбочава кризата на доверие, довела до серията изборни катастрофи.

Идеите, които сплотяват лява България, са по-силни от всички лични и моментни отклонения.

Елена Йончева

Иво Христов

Цветелина Пенкова

Сергей Станишев", гласи декларацията.