Всеки, който идва от държава извън ЕС и пресече българската или границата на друг член на съюза, независимо как е стигнал и как е влязъл, и поиска убежище, се приема като бежанец. Ако не поиска убежище, тогава е мигрант. Убежище у нас се иска по Закона за убежището и бежанците, но има и европейски правила. Често обаче пристигащите не искат убежище, като преминават през няколко държави членки на ЕС, включително и такива на Шенген. Такъв е случаят с морската граница на Гърция, през която влизат много голям брой бежанци, които накрая се озовават нерегистрирани в Австрия. И това е един от основните аргументи на Виена да не подкрепя разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния, каза Зинаида Златанова, бивш ръководител на представителството на Европейската комисия в България и бивш министър на правосъдието.

Златанова обърна внимание на изказване на нидерландският премиер Марк Рюте, който след наложеното вето поиска за България да бъде изготвен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, преустановена от Еврокомисията преди две години. Ако Рюте не е забравил този факт, означава, че това е огромна новина, която не е добра за България.

Зад успеха на Хърватия, която влезе в ЕС шест години след България, но след три седмици вече ще бъде част от еврозоната и Шенгенското пространство, стои принудата на Брюксел не само да обещават, а да предприемат реални реформи и чак след това преговорните глави за членство в съюза да бъдат затворени, каза Зинаида Златанова. Тя припомни, че в преговорния процес на България за членство в ЕС е било достатъчно само да обещаем реформи, без да се чака тяхното изпълнение.

  • Какво следва при нов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка?
  • Имат ли основание аргументите на Нидерландия за правата на човека и корупцията в България?
  • Работеща идея ли е да налагаме вето по важни за Нидерландия и Австрия въпроси в ЕС?
  • Има ли смисъл от референдум за еврото?

Отговорите на Зинаида Златанова, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Зинаида Златанова е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". В периода 2001 - 2007 г. е директор на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" към Министерския съвет. През 2008 г. става ръководител на представителството на Европейската комисия в България. От май 2013 до август 2014 г. е заместник министър-председател и министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски.