България е лишила руския бизнесмен Сергей Андониев от българско гражданство, предаде Ройтерс, на която се позова "Фокус". Според агенцията, през месец май 2018 г. Андониев е лишен от българско гражданство, което получил през 2008 г. Причината: получена информация, че Андониев е бил осъден преди 20 г. за измама в САЩ. Българският неправителствен антикорупционен фонд предупреди българските власти за този факт преди година.

Както отбелязва агенцията, която се позовава на фонда, през последните 10 г. България е предоставила гражданство на 225 чужденци, от които 125 руснаци.

По-рано днес Европейската комисия заяви, че в три страни от ЕС - България, Кипър и Малта - се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

Брюксел предупреди, че предоставянето на гражданство и право на пребиваване в ЕС срещу инвестиции може да е заплаха за сигурността. Изразени са опасения по отношение на сигурността, прането на пари, данъчните измами и корупцията.

Наред с това ЕК препоръча на страните членки да започнат проверки на богати инвеститори, които получават "златни паспорти и визи" в замяна на инвестиции.

Също днес българското правителство обяви, че прекратява схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции.