България съобщи, че прекратява схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова на пресконференция, на която бе представен доклад на Европейската комисия за предоставянето на гражданство или право на престой в ЕС за големи инвеститори.

По този ред българско гражданство от 2014 г. насам е дадено на около 50 души като по данни на правосъдното министерство те са главно от Пакистан, Египет, Русия. Това стана ясно от пресконференция в София на министъра на икономиката Емил Караниколов. Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези петдесет души, отбеляза той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че предоставянето на гражданство или право на престой на външни големи инвеститори е свързано с движението на големи суми. По неговите думи е важно да се проверява произходът на тези средства, защото биха могли да застрашат сигурността на ЕС и да доведат до корупция. Той уточни, че в ЕС няма общи правила за схемите за т. нар. "златни паспорти" или "златни визи", но институциите на Общността могат да следят за извършването на съответните проверки по правилата за миграцията.

Имах срещи с български представители и, честно казано, не следих подробно българската схема (за предоставяне на гражданство на инвеститори), защото преди известно време получих предварителна информация, че България възнамерява да отмени тази схема. Очакваме България да напредне по този въпрос и да постигне видими резултати, подчерта Вера Юрова.

По същото време българското правителство заяви, че ще предложи на парламента да се отменят текстове в Закона за българското гражданство, с които се регламентира предоставянето на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. "бързи инвестиции" в двете законови хипотези: в размер на един милион лева; увеличено вложение за два милиона лева. Тези вложения са в държавни ценни книжа, акции от дружества - обикновено публични, или когато този един милион лева се внася в доверителни сметки. Инвеститори, които реално се занимават с производство и създават работни места в България тези текстове не ги засягат, обясни Емил Караниколов. Той изтъкна, че експертна група е доказала, че тази законова норма няма ефективност.

Чуждестранните инвеститорите в производства могат да получат само право на пребиваване в страната за срок от пет години, без ускорената процедура. Министерството на икономиката може би ще се замисли за този вариант, каза министър Караниколов. Той допълни, че в реалния сектор на икономиката през 2014 г. има две заявления за право на пребиваване за 89 млн.лева, през 2015 г. - едно за 13 млн. лева, 2016 г. също едно, през 2017 г. няма заявления, а през 2018 г. има осем за инвестиции в производства на обща стойност 491 млн.лева.