Министърът на транспорта Росен Желязков посочи днес, че в предстоящите преговори по новите правила за дейността на международните превозвачи ще бъде необходимо да се отчита и въздействието върху околната среда. Той коментира темата след участие в заседание на Съвета на ЕС пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Въпросът не е да направим отстъпки, а да бъдем гъвкави според ценностите на ЕС - свободата на движение на хора, стоки, свободата на общия пазар, поясни министърът по повод българската позиция в преговорите. По неговите думи за правителството и за него законодателните промени в тази област са особено важни.

Министърът отбеляза, че Съветът на ЕС днес е обсъдил въпроса за въздействието на превозите върху природата и политическата цел за намаляване на въглеродното замърсяване. По неговите думи са били обсъдени щетите, които биха нанесли върху природата промените в правилата за дейността на превозвачите.

Желязков уточни, че подкрепеното от евродепутатите на първо четене изискване за връщане на товарните превозни средства в държавата на регистрация всеки месец е абсолютно недопустимо. Мисля, че по този въпрос ще съберем най-голямо мнозинство, добави той.

Министърът съобщи, че в отстояването на интересите на своите превозвачи днес България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва са получили подкрепа по въпроса с връщането на камионите и отраженията върху природата от Кипър, Малта, Ирландия и Естония. Трябва да направим разговор и с други държави в търсенето на гъвкави текстове, които защитават нашите интереси. Продължаваме да работим с превозвачите, благодаря за всички усилия, които полагат. Заедно сме с тях в този процес, с ясното съзнание, че ще постигнем по-добро от това, което е в момента, но не можем да постигнем всичко, защото мнозинството е такова, че ако иска да приеме текстовете, каквито са, ще ги приеме, поясни Желязков.

Той допълни, че следващата седмица се очаква решение на транспортната комисия на Европейския парламент дали да започнат тристранните преговори между евродепутатите, министрите и Европейската комисия. Желязков изрази очакването тези преговори да продължат и в първата половина на идната година.