Днешното пленарно заседание започна с декларации на няколко от парламентарните групи по случай 120 години от гибелта на Гоце Делчев.

Отбелязвайки колко значима фигура е Гоце Делчев в българската история, депутатите не пропуснаха да коментират от парламентарната трибуна и значимостта на правата на българите в Северна Македония. 

ГЕРБ-СДС: Днес трябва да имаме за пътеводна звезда това, което ни е завещал Гоце Делчев - да се борим за своя и за общоевропейския интерес

Това, което трябва да направим днес в крайна сметка, е да имаме за пътеводна звезда онова, което ни е завещал Гоце Делчев - България да се бори не само за своя, но и за общоевропейския интерес. Това се казва в декларацията от името на ПГ на ГЕРБ-СДС.

България е силна и способна да го прави, но дали ще намери своята вътрешна консолидация да го прави, до голяма степен зависи от нас в тази зала, които ще взимаме бъдещи решения, посочи Георг Георгиев.

По думите му Гоце Делчев е не просто събирателен образ на българския героизъм, "не просто българин, паднал за свободата и независимостта на Македония, а и за нейното обединения с България", добавя БТА.

Днес имаме уникалната възможност да покажем, че Гоце Делчев, Ботев Левски, Каравелов или целият ни пантеон от герои не си е отишъл напразно, не си е отишъл в името на България, която ще се самоизяде, подчерта Георгиев.

Мога да се съглася, каза той, че редица български правителства се опитаха да са на висотата на делото на Гоце Делчев, работейки за общата българска и на Република Северна Македония европейска перспектива, защото това е нашият общ дом в момента. Мога да се съглася обаче и с това, че една от двете държави не е на висотата на делото на Гоце Делчев. Това, което се случи през последните месеци и години в нашата съседка, не е това, към което всички се стремим заедно във връзка с нашето общо европейско бъдеще, заяви Георг Георгиев.

Поне в дни като този изглеждаме относително обединени, отбеляза той. Много често забравяме каква е историята, не взимаме пример от онези тежки заръки, които ни е дала столетия назад. Оцелели сме като държава, способна да защитава собствените си интереси, която се е справяла и се справя. Такъв може би е и този момент, момент, в който носим обща отговорност, са посочва в декларацията. Може да се окаже, че тези, на които разчитаме най-много, са неспособни, а тези, към които поглеждаме все по-рядко, могат да бъдат бъдещето на държавата, изтъкна Георгиев.

ПП-ДБ: Призоваваме за незабавно прекратяване на политическите процеси срещу лидерите на македонските българи

"Призоваваме за незабавно прекратяване на политическите процеси срещу лидерите на македонските българи, които търсят единствено равноправие и достойно място сред останалите граждани на Република Северна Македония (РСМ). Едновременно с това трябва да оставим и езика на омразата назад, да оставим разделението и да не забравяме никога историческата истина". Това заяви от трибуната на Народното събрание Елисавета Белобрадова в декларация от името на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", цитирана от БТА.

Белобрадова отбеляза, че днес няма наши представители в Скопие за общи чествания, няма и представители на РСМ за общи чествания в град Гоце Делчев, няма и обща делегация в село Баница. Отговорността за това е обща, изтъкна депутатът.

Днес отбелязваме 120 години от трагичната гибел на Гоце Делчев. Той е един от най морално извисените личности в историята ни, се казва в декларацията на ПГ на ПП-ДБ. Той е човекът, оставил ни мисълта "Където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с друг, свързва ни общият дълг към нашия поробен народ, комуто доброволно сме се обрекли да служим". Тези думи са много актуални за всички нас в тази зала, подчерта Белобрадова. Тя добави, че Делчев още приживе е приет от народа за апостол, а загубата му - като ужасно бедствие.

Гоце Делчев ни е завещал не само вдъхновяващата си история, но и един огромен дълг - дълг на всеки български политик е да почита българските традиции, култура и история, се казва в декларацията. Дълг на всеки български политик е на базата на тези ценности да има отношение и към тези наши сънародници, останали извън пределите на нашето Отечество, които също имат нужда от внимание, грижа и закрила, се посочва в нея.

Имаме много грехове към нашите сънародници в РСМ и към собствената си история, един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от комунистическия режим в София на югославските власти в Скопие, посочи Елисавета Белобрадова.

Не по-малък грях, по думите ѝ, е и безразличието, с което днес българските институции се отнасят към "продължаващото потисничество на българите в РСМ". "Там продължава да е забранено да си българин, ако го заявиш на висок глас, ти организират политически процес или физическа саморазправа".

Българското правителство не може повече да остава безразлично към "гоненията, на които са подложени македонските българи", категорични са от ПП-ДБ. Вписването им в конституцията на РСМ, както и в другите закони на страната, както всички други народи, е не просто задължително условия за начало на преговорите за членство в ЕС, това е първа стъпка за реалното равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава, заяви Белобрадова. Нормални отношения между България и РСМ може да има след постигане на реално практическо равноправие на македонските българи с всички останали граждани на съседната братска нам страна, подчерта депутатът.

Възраждане: Когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата родина

Когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата родина, заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов от парламентарната трибуна в декларация повод 120 години от смъртта на Гоце Делчев.

Той разказа за съдбата на тленните останки на българския национален герой, които в момента почиват в две държави - в Република Северна Македония и в Гърция.

Днес е не просто една годишнина от 120 години, която би трябвало да бъде почетена по възможно най-помпозния начин тук в България, някак си обаче това няма да се случи, за разлика от съседната Република Северна Македония, в която нашият български национален герой е превърнат едва ли не в основа на техния национален пантеон, коментира Костадинов.

Той посочи, че Гоце Делчев е един от многото български национални герои, убит след предателство. Погребан е в село Баница, недалеч от родния му град Кукуш. През 1915 г., когато България временно освобождава тези земи, един от неговите четници - Михаил Чаков, решава да изрови тленните му останки и да ги пренесе в свободна България, разказа Костадинов. Успяват да вземат само торса с ръцете и черепа, а останалата част от тленните останки на Гоце Делчев остават погребани зад олтара на църквата в село Баница, Серско, добави той.

С военен влак Михаил Чаков тръгва за Ксанти, тогава част от България, по пътя обаче заспива и един войник решава да види какво има в торбата. Когато я отваря, вижда кости, изплашва се и я изхвърля, разказа лидерът на "Възраждане". Той посочи, че след като Чаков се събужда, спира влака, един от войниците си признава за деянието, влакът се връща назад и цялата войскова част започва да търси торбата. Намират я и Чаков успява благополучно да я прибере в Ксанти, допълни разказа си Костадинов. Тогава обаче съпругата на Чаков казва нещо, което после се повтаря на няколко пъти: "Като че ли Гоце Делчев не иска да напусне многострадалната си родна земя", отбеляза лидерът на "Възраждане".

През 1946 г. е взето решение на БКП тленните останки на Гоце Делчев, както се пише в решението, "да бъдат върнати на Македония", въпреки че тази формулировка е погрешна, коментира той. Един от най-големите български национални герои се превръща в символ на една антибългарска национална идеология, допълни Костадинов, цитиран от БТА.

Ако Гоце Делчев в момента е "разпънат виртуално" между три държави, другите ни национални герои дори нямат и гробове, коментира още лидерът на "Възраждане" и даде пример, че и до днес се спори къде е гробът на Левски, а въобще не се знае къде е този на Ботев. Може би съдбата на тези велики наши сънародници трябва да ни дава ориентир за това, че когато някой се жертва за Отечеството, не просто един гроб става последно негово местообиталище, а цялата родина, коментира лидерът на "Възраждане". По думите му саможертвата е нещо хубаво и дава символ, който ние недостойните потомци да следваме, но тя е нищо без продължение на делото на тези, които са загинали за България.

ИТН: На такива дати в България има показен патриотизъм

На такива дати в България има показен патриотизъм и ако българските граждани общо взето нямат друга форма на изразяване на патриотизма си, то управляващите и Народното събрание имат. Това каза в декларация от парламентарната трибуна и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

Според депутата, когато се четат политически декларации в такива ситуации, е малко жалко, от една страна.

Този парламент, който е в момента, като изключим бройката депутати, е абсолютно същият, който беше, когато падна ветото над Северна Македония, и тогава, в този парламент, всички партии, без две - ИТН и колегите от "Възраждане", направихте нещо, което емоционално и морално може да се квалифицира като национално предателство - всички вие гласувахте за падането на ветото, коментира Тошко Йорданов, предава БТА.

След падането на ветото в Северна Македония започна терор, още по-голям, над българите, сега ще има и политически процес, и затова е изключително жалко политически, че представители точно на партията, която се опита да заобиколи българските решения и работеше паралелно на външния си министър, първа да излезе да чете политически декларации, смята Тошко Йорданов.

Според него лицемерието в този парламент и в онзи, и, за съжаление, вероятно следващия, ще продължи да бъде също толкова "гнусно за българските граждани". И когато пребиват българи в Република Северна Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, започват политически процес срещу българи, вината е ваша - на тези партии тук без две, добави Тошко Йорданов.

"Оттук нататък българската държава има два варианта и ние, като представителна власт, или ще направим всичко възможно да смачкаме антибългарската пропаганда и действия в територията, наречена Северна Македония, или ще продължим да бъдем патриоти само по празници", каза още депутатът.