България избира новите 240 депутати в бъдещия 48-и парламент. Гласуват сънародниците ни у нас и в чужбина, като до момента няма сигнали за напрежение и опашки зад граница.

Изборният ден в Обединеното кралство започна в седем часа сутринта и преминава нормално без напрежение и дълги опашки до момента, съобщава кореспондентът на БТА.

Българите на Острова гласуват в 126 секции, разположени в различни градове на острова. 

Посолството на република България публикува на сайта си секциите, където може да се гласува, включващи Северна Ирландия и Шотландия. Избирателните комисии са сформирани изцяло от доброволци.

Българите на Острова гласуват в 126 секции

Снимка: БТА

Избирателната секция в Босилеград бе отворена навреме в 7,00 часа сутринта. Гласуването се проведе с хартиени бюлетини и протече спокойно, без инциденти. На последните избори в Босилеград са гласували по малко от 300 души и поради тази причина няма възможност за машинен вот. Българите в Сърбия могат да гласуват на четири избирателни секции.

Гласуват българите в Босилеград, Сърбия

Снимка: БТА

А след полицейската акция у нас, в плевенското село Буковлък, срещу купуването на гласове, се оплакаха от многото полиция преди и в изборния ден. Кметът на селото Георги Божинов дори заяви, че полицаите го притеснявали и го обвинявали, че раздавал дърва за огрев срещу глас.

Булка и младоженец във Варна не пропуснаха да се покажат и като отговорни граждани - отидоха при машините за гласуване направо от сватбата.

Булка и младоженец гласуваха направо от сватбата

Снимка: БНТ

Някои избиратели пък не можаха да се разделят с домашните си любимци и гласуваха в тяхната компания, като софиянка, която отиде до машината за гласуване с кученцето си в другата ръка. Млада майка от Банкя пък беше гушнала рожбата си пред устройството за гласуване.

Млада майка от Банкя отиде до машината за гласуване с бебето си

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Ниска избирателна активност, но съотносима с тази от последните избори през 2021, отчете ЦИК, както и дефектирали 27 машини за гласуване в страната.

Още снимки вижте ТУК

Снимка: БТА