Това са обсъдили на вчерашното си заседание минстрите, обсъждайки промените в наредбата за чужденците, работещи в България, става ясно от публикуваната стенограма. С нормативния акт ще бъдат въведени последните европейски директиви, които регулират т.нар. „Синя карта“, която дава възможност работодателите да издават документи на висококвалифицирани чужденци, които искат да наемат на работа.

Министрите обаче са говорили предимно за това какво да направи държавата, за да върне българските висококвалифицирани кадри, напуснали страната. Финансовият министър Симеон Дянков, който, както е известно, се върна от САЩ, изтъква излезлите през седмицата данни за ръста на работните заплати в Евросъюза и за БВП на глава от населението. От тях излиза, че България е на първо място по ръст на работната заплата в Евросъюза, въпреки че по произведен БВП на глава от населението нашето постижение е на 47% от средното за ЕС, т.е. в края на "класацията".

Вицепремиерът обаче подчертава, че в края на 2008 г. то е било 41% от средното в ЕС, т.е. управлението на ГЕРБ го е увеличило с 6 пункта. Дянков дава препоръка на колегите си да повтарят тези цифри, винаги когато имат възможност.

Регионалният министър Росен Плевнелиев пък казва, че от разговорите с неговите колеги от Словакия, Испания и Португалия е разбрал кога избягалите от страните им „мозъци“ са почнали да се връщат обратно. Това ставало, когато БВП на глава от населението стигне 60% от средното за ЕС. Плевнелиев пресметнал, че у нас това е възможно около 2020 - 2025 г., ако БВП расте с досегашните темпове.
"Проблемът в България е, че 2 млн. човека работят в сектори с ниска добавена стойност и едва 500 000 работят в сектори с висока стойност", коментира министърът.

По думите му ние трябва да следваме стъпките на Великобритания.
"Спомняте си - Англия го е направила още преди 20 години - Маргарет Тачър казва - миньори - много добре, тютюнопроизводители - много добре, обаче переспективата е друга. Бъдете така добри да преквалификация от един сектор във втори, защото там переспективата е много по-голяма. Това се опитвам да кажа - анализът на работещите показва, че трябва да се вземат мерки за преквалификация и прехвърляне на сектори от една в друга област", дава пример Плевнелиев.