ГЕРБ апелира новата ЦИК да вземе решение секционните избирателни комисии да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с получения протокол. Това обяви Десислава Атанасова с декларация от името на парламентарната група.

"При 100% машинно гласуване трябва да има правила как народът ще контролира машините. Мнозинството отвори "кутията на Пандора". Нужно е да направим последно усилие. Молим всички системни партии да поканят своите представители в ЦИК и да вземат решение. Така ще имаме яснота, че изборите са честни. Ако някой каже, че няма нужда това да се прави, ще му кажем, че той явно знае кой се е приготвил да открадне изборите и да промени волята на хората. Гарантирайте честен и демократичен изборен процес. Вярваме, че и президентът ще подкрепи такова наше решение", заяви Атанасова.

"Може да ни наречете старомодни, но ние няма да позволим да се създават предпоставки в опорочаването на вота", добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя беше категорична, че от всички помпозно обявени промени парламентът дал на българския народ само тези в Изборния кодекс.

"С измененията народният суверенитет беше отнет и делегиран на машини. Изведнъж машините станаха безалтернативни. ГЕРБ е приел машинното гласуване, но е предлагал алтернативи", отбеляза Атанасова.

"В нито една европейска държава машинното гласуване не е допуснато или е забранено. Изборите трябва да се провеждат от народа и с прякото му участие. В България машината стана единственият фактор, който ще определи резултатите от изборите", каза още тя.