Скандалът около машинния вот, скарал партньорите в управлението - ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС, е резултат от т.нар. "сглобка", която обаче била необходима. Това заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

Според генерала скандалът с машините" е бил "долен компромат", дело на ДАНС. Атанасов настоя за пореден път незабавно да се смени шефът на ДАНС Пламен Тончев, както и да се направи реформа в службите. 

"Ако в крайна сметка се сблъскаме челно по основните ни приоритети, отиваме на избори", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

"Това е резултат от т.нар. "сглобка". Защото в интерес на държавата е да има редовно правителство. Дали не се налагат определени промени, включително и в състава на правителството, включително и в неговите действия в бъдеще, това ще обсъдим след изборите в спокойна обстановка", каза още Атанасов.

Според него е странно поведението на министъра на електронното управление.  След изборите пък ще се обсъди дали трябва да има смяна на министри.

Следва да подчертаем, говорейки за оставки, че във вчерашния ден премиерът Николай Денков заяви категорично - няма да иска оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

ДАНС не се подчини на премиера и трябва да се поиска оставката на шефа на службата, каза Атанасов.

"Не мога да си позволя да правя спекулации, но в крайна сметка видяхме, че ДАНС не се подчинява на премиера. Това е сериозен проблем за държавата като цяло. Виждате, че акад. Денков никога не казва случайни неща - той е един уравновесен и спокоен човек, който прави много точни оценки", поясни той.

Ген. Атанасов каза също, че зам.-председателят на ДАНС, който е подписал справката за машините, се казва Деньо Денев. "Той преди това е бил в КПКОНПИ. Знам също така, че е бил лансиран за тази позиция в ДАНС от ГЕРБ", каза още съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Той недоумява също така, как е възможно председателят на ДАНС да е в командировка в Копенхаген в момента на провеждащи се в страната избори, както и защо е делегирал правата си на точно този заместник.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ поясни, че още в самото начало на сформирането на кабинета Денков е поискал радикални промени в сектор "Сигурност". "Аз подадох останка като председател на парламентарна комисия, защото не бях съгласен с отношението на партньорите ни в некоалицията към предложените от мен промени в службите", припомни той.

Ген. Атанасов посочи, че за тях като партия е било най-важно да се състави правителство, въпреки ниския резултат на парламентарните избори. Тъй като тогава не са имали шанс за самостоятелно управление, ПП-ДБ е трябвало да си сътрудничи при приемането на редица важни закони свързани с приемането на страната в Шенген и Еврозоната.

"Борисов и Пеевски действат съвместно и не зная дали този зам.-председател на ДАНС не е съвместен. Шефът на ДАНС също не е наш. Той беше отговорен за включването на агенцията в компрометирането на предходното правителство на реформаторските сили, което беше начело с Кирил Петков. Аз бях свидетел какво се случи, когато Кирил Петков поиска от ДАНС да бъдат изгонени от България руските шпиони", каза още ген. Атанасов.

Според него тогава е имало тежка съпротива, както и една смешна ситуация. "Те дадоха списък за изгонването на 71 дипломатически лица. Комичното беше, че едно от тези лица е напуснало страната два месеца по-рано. Представете си как службите наблюдават дипломатическия корпус на враждебна страна, след като контраразузнаването не знае, че дипломат е напуснал страната", заяви още той.

Атанас Атанасов коментира и вчерашната грешка на BG-ALERT. Лично той не е получил съобщение за опасност, но около тази случка се е замислил за това какви последици може да предизвика в обществото. Той сравни разпращането на съобщенията за опасност с доклада на ДАНС, който е имал за цел да "взриви" машинното гласуване.