Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха - до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от "Възраждане" и "Има такъв народ" поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подкрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. Днес се проведе и дискусия, посветена на конституционната реформа, на която участва ресорният министър Атанас Славов. 

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На дискусия, посветена на конституционната реформа, искането коментираха правосъдният министър Атанас Славов и председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков.

Чолаков изрази надежда Конституционният съд да се произнесе бързо: "Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде краят на годината до средата на януари. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно изискване".

Председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков

Снимка: БТА

Той допълни, че в петък в комисията по конституционни въпроси се предвижда обсъждане на въпросите относно структурата и функциите на Висшия съдебен съвет по предложенията за промени в Конституцията.

"Ако Конституционният съд не отговори така, както са приети правилата в момента с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа", коментира Атанас Славов.

Той посочи, че основополагащо за целия пакет за реформи е гарантирането на независимостта на съда с правилните съотношения между професионална съдийска квота и парламентарна квота. "За мен това е червената линия", добави министърът.

Славов отбеляза още, че след приемането на конституционните промени се предвижда да бъде приет изцяло нов Закон за съдебната власт и вече се работи паралелно по изготвянето му.

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев

Снимка: БТА

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и правосъдният министър (и двамата от ПП-ДБ) отказаха да коментират думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че му е бил оказван натиск за определени назначения от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Те обясниха, че нямат информация за това, а Славов декларира за себе си, че никой не се меси в работата му.

Преди да вземе участие в конференцията за конституционната реформа, министърът коментира пред журналисти, че този формат на кабинет в момента изглежда безалтернативен, "ако искаме България да постига своите европейски цели, ако искаме да се извършват реформи в страната и ако не искаме властта да се върне обратно в пропутинска формация. Готови сме да платим всяка разумна за това цена". 

Снимка: БТА