Лидерите на трите партии в коалицията - "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" (ДБ) се събраха на коалиционен съвет. Възможността за реализация на третия проучвателен мандат е тема на разговорите.

В петък лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че партията му напуска преговорите за съставяне на кабинет. Причината беше среща на парламентарната група на ДБ в зала "Запад" на Народното събрание, която бе излъчена на живо в публичното пространство. На нея съпредседателят на ДБ Христо Иванов анализира пред колегите си как вървят консултациите за правителство.

Нека да чуем какво ще докладва г-жа Нинова, защото тя е мандатоносител, и ще обсъдим по-нататъшните ходове, каза ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", на влизане в Министерския съвет. Това, че толкова време имахме подозрение, че ни е инсталиран "сламен човек", се оправда и, за съжаление, отиваме за пореден път на избори. Всеки в страната е наясно кой ги предизвика и защо. Не знам дали няма някаква възможност депутатите от ИТН да се разграничат от този, който ги е инсталирал, добави той.

В понеделник, 18 юли, президентът Румен Радев връчи на парламентарната група на "БСП за България" мандат за съставяне на кабинет в рамките на сегашното 47-мо Народно събрание. Левицата покани на разговори партньорите от коалицията - ПП и ДБ, както и напусналите управлението ИТН. БСП реши да покани на разговори също спортния министър в оставка Радостин Василев и шестимата депутати, които се отцепиха от ИТН. След първия кръг разговори, които бяха посветени само на управленската програма, идната седмица предстояха нови разговори - за състав и структура на Министерски съвет.

Днес по-рано "Има такъв народ" заявиха, че Христо Иванов трябва да поиска прошка от тях. Самият той посочи, че оттеглянето на формацията на Слави Трифонов от преговорите обслужва ГЕРБ и ДПС, които искат да докажат, че без тях не може да се управлява. Във вторник вечер или сряда сутрин социалистите ще решат какво да правят с мандата.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори, че някои парламентарни групи имат политическа функционална неграмотност и че да хвърлиш страната в избори заради този запис, е тежка неадекватност.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на свой ред отговори, че Христо Иванов не притежава чувство за срам и че от записа става ясно: те приемат ИТН с отвращение, само за да има коалиция, без да имат право на министри, собствено мнение, както и че трябна да се съгласяват с конституционно неиздържани законопроекти.

След като Корнелия Нинова заяви, че със Слави Трифонов и ИТН повече няма да се преговаря, премиерът в оставка Кирил Петков също изрази съмнение Трифонов, "да мине през катарзис за пети път". Според него има минимален шанс за съставяне на правителство.