Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на "Демократична България", потвърди съгласието с ротационната формула на кабинет, постигнато на лидерско ниво между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той обаче намекна, че ще има промени в списъчния състав на министрите - позиция на ДБ, която техни представители защитават неотлъчно през последните няколко дни. В същото време от ПП отричаха да се готвят смени на кандидати за министри.

По повод думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че министрите в проектокабинета остават същите, а единствената разлика е Мария Габриел като вицепремиер, Атанас Атанасов каза, че това зависи изключително от кандидат-премиера.

"Аз си мисля, че ще има някои промени, но на този етап не бих искал да коментирам", допълни той.

"Ще направим всичко необходимо с втория мандат, за да се прекрати политическата криза, защото имаме дестабилизация на всички институции", коментира пред журналисти в Италия Атанасов. Все още неговата партия обаче не се е произнесла на ниво национално ръководство. 

Той посочи, че се отнасят изключително сериозно към ситуацията в страната и си дават сметка, че очакването на огромна част от обществото е да има правителство.

Атанасов заяви, че са предоставили право на номинирания от ПП-ДБ за премиер Николай Денков да подбере експертен състав за правителството. "Тепърва сигурно ще се обсъждат различни кандидатури", допълни председателят на ДСБ, цитиран от пратеника на БТА в Рим.

Атанас Атанасов е в състава на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, във Ватикана за 24 май. Той направи коментара за ротационното правителство по време на поднасянето на цветя пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода.

Два часа по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави председателите на ПП и ДБ да не четат и им препоръча да не четат медии и да не гледат телевизии, защото противниците на идеята искали да разбият политическата система.

Борисов заключи, че не става въпрос за коалиционно правителство, а за отговорно поведение за страната от две партии със 100% еднакви програми, но взаимно мразещи се. Коалиция щяло да бъде, по думите му, ако двамата с Кирил Петков бяха номинирани за премиери.