"Ако все пак нещата по отношение на съдебната реформа зациклят, ще си отидем. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори". Това заяви в предаването "На фокус" по Нова съпредседателят на съпредседателят на ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" Атанас Атанасов.

Гешев - Сарафов - ВСС - Сарафов

Преди това той коментира новия изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов и поисканите от Иван Гешев имунитети на политици.

"Нов главен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС, затова протестираме, това е влизане през задния вход", каза Атанасов.

"След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине - много лошо за българското общество", коментира Атанасов.

"Новият ВСС трябва да избере новия главен прокурор", категоричен е съпредседателят на ДБ.

Освен това трябва да се придвижат промени в Конституцията, която да определи правомощията на главния прокурор. Новият министър на правосъдието ще внесе точка в дневния ред на Пленума на ВСС за преразглеждане на решението на Прокурорската колегия.

Самият министър на правосъдието - Атанас Славов, каза, че "тъй като дневният ред на заседанието на ВСС в четвъртък вече е определен", ще предложи включването на извънредна точка, в която да се разгледа въпросът за компетентността на органа по избора". "Ако не бъде приета, със сигурност ще включа такава точка на следващото заседание другия четвъртък", обяви Славов пред БНР и бТВ и цитиран от БТА.

"Видяхме как действаше Пленумът на ВСС за отстраняването на Гешев - там има едно контролирано мнозинство, което действа по разпореждане", смята Атанасов.

Атанас Славов смята, че Борислав Сарафов започва да изпълнява функциите си с много ниска степен на доверие поради редица фактори - и свързани с неговата кариера и досегашна дейност като заместник-главен прокурор, и по начина, по който беше скоростно и без широко обществено обсъждане избран на мястото на Гешев.

"Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор", коментира Славов, като отново припомни, че за главен прокурор има заложени изисквания в закона да притежават високи професионални и нравствени качества

По думите на Атанас Славов първият тест за Борислав Сарафов ще бъде при избора му на заместници.

"Ако иска да работи за успокояване на напрежението в системата на прокуратурата, трябва да предложи за свои заместници хора, доказали своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки. Има нива в прокуратурата, които трябва да минат през проверка за интегритет и професионализъм, след като са изпълнявали поръчки, идващи от главния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с простото му обръщане с обратен знак. Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, използвайки същите методи, това е ясен сигнал какво ще последва".

Коалицията

Атанас Атанасов каза, че от ПП-ДБ са поели "тежкия риск" да поемат управлението на страната, за да се прекрати политическата криза. "Трябва да се приемат редица закони, за Шенген, за преодоляване на кризата. Има изтекли мандати на органи в страната - над 20. Някои приключват втори мандат - това е абсурдно. Наясно сме, че може да понесем щети", каза Атанасов.

Той коментира и поискания имунитет на Кирил Петков. "Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше интересно на какво основание е възобновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един аргумент. Очевидно става въпрос за политическа поръчка", смята Атанасов.