Във Висшия съдебен съвет е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Това обяви в БНТ прокурор Калина Чапкънова от Висшия съдебен съвет.

Тази молба ще бъде разгледана в най-кратък срок, каза Чапкънова и обясни, че е възможно Гешев да не бъде възстановен.

Има такъв прецедент, когато на магистрат е отказано поради отрицателно становище на етичната комисия, коментира още прокурорът.

По молбата до момента няма произнасяне.

Калина Чапкънова отрече върху нея да е оказван какъвто и да е натиск за ускоряване на процедурата по освобождаването на главния прокурор.

"Категорично мога да заявя и пред вас, че спрямо мен такъв натиск не е бил осъществяван. Да, имаше много ясни юридически аргументи, които бяха изведени на база определени факти, посочени в нашето предложение", подчерта Чапкънова.

Прокурорът от ВСС коментира и изявлението на Сарафов, като посочи, че когато един административен ръководител встъпва да изпълнява като титуляр функциите си на такъв, е добре той да направи една ревизия на състоянието на органа, който поема.

"Определено г-н Сарафов не разполага с такова време, така че не бихме могли да говорим за цялостна ревизия, но днес той ясно изрази воля да осъществи ревизия върху онези дела, които наричаме обществено значими", отбеляза тя.

За титуляр Пленумът на ВСС трябва в 7-дневен срок след указа за освобождаване на президента да стартира новата процедура според закона. Калина Чапкънова посочи, че сроковете са законодателно регламентирани - в рамките на 4 поредни заседания на ВСС биха могли да бъдат депозирани предложенията за нов главен прокурор.