Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система. Това е мнението на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков.

В "Денят започва с Георги Любенов" Зарков определи начина, по който е избран Сарафов за и.ф.за главен прокурор като предизвестен скандал. Заяви, обаче, че не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува това.

"Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза", каза Зарков.

По повод заканата на ПП-ДБ министърът на правосъдието Атанас Славов да предприеме всички възможни действия за свалянето от поста на Борислав Сарафов, Зарков заяви, че него не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

"Какво може да направи Славов - да атакува пред Конституционния съд избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е - събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: трябва избор на нов ВСС.

Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор", посочи той.

Според Зарков, ако не бъде решена бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза.

"Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в него", прогнозира Зарков.

Искрен Арабаджиев, ПП: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Това заяви в "Денят започва" депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи той.

ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов веднага след като беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Според Арабаджиев този състав на ВСС не е легитимен за тази задача, а начинът, по който е избран Сарафов е притеснителен.

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.

Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

"Продължаваме промяната" все още няма категорично становище по въпроса трябва ли да се премахне фигурата на главния прокурор в съдебната система като цяло. Очакват комисията по конституционни въпроси да провери дали за подобна стъпка не е необходимо свикването на Велико народно събрание. Готови са да подкрепят и драстично орязване на правомощията на главния прокурор като ролята му се запази единствено по методическото ръководство на прокуратурата.

"Орязване на правомощията на главен прокурор също е вариант. Както в съдебната система няма главен съдия, не е резонно да има и главен прокурор. Трябва да се провери дали за премахването на фигурата на главния прокурор е нужно ВНС, но правомощията му трябва да бъдат силно орязани и да дадем свобода на всеки един прокурор да има независимостта да провежда наказателно производство", посочи Арабаджиев.

Относно избора на Делян Певески за член на комисията по конституционни въпроси Арабаджиев изтъкна, че ПП-ДБ е против, но се съобразява с решението на ДПС в името на необходимостта от съдебна реформа.

"Разбира се, че сме критични към ДПС. Пеевски е предложението на тяхната парламентарна група за член на комисията. Ние изразихме несъгласие, защото смятаме, че ярки политически фигури не е необходимо да са в тази комисия и могат да попречат на процеса. Но в крайна сметка това беше решение на ДПС и ние се съобразяване с това, защото все пак искаме тя да се реализира. Да дадем шанс на движението, ако наистина искат да се освободи съдебната система от влияние, да се случи", каза той.

Съвсем скоро Министерство на финансите ще публикува за обществено обсъждане проект на Бюджет 2023 с 3% дефицит каза още Искрен Арабаджиев. Работи се и по управленската програма на кабинета.

Подготвя се сериозна реформа при издаването на решения за ТЕЛК.

"У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и сериозни съмнения за злоупотреба. Замислили сме реформа в ТЕЛК-овете, така че парите да отиват при действително нуждаещите се, а не при тези, които са си изкарали документ", заяви той.