Да се премахнат "мъртвите души" от избирателните списъци и да се направи одит на държавната фирма "Информационно обслужване" АД - за това настоя лидерът на "Атака" Волен Сидеров на консултациите при президента Румен Радев за предстоящия парламентарен вот. 

Двете партии от малкия партньор в управлението "Обединени патриоти" - НФСБ и ВМРО, не излъчиха представителите за разговорите, което обявиха отдавна, без лидерите им да обяснят точно защо. 

"Ние, като стари и опитни политици, ще хванем бика за рогата, защото започваме със същественото нещо. Същественото е това, че в момента в България има около 600 000 фантома или мъртви души. Навремето като редактор на "Демокрация" през 1990-1991 г. публикувах статия на проф. Михаил Константинов и неговия тогава съавтор Николай Вълчанов, той говореше за около 500 хиляди фантома", започна Сидеров.

"Сега ви представям официална статистика. В НСИ българите, които би трябвало да имат това право на глас, тоест са над 20 г. са 5 636 267. В същото време в ЦИК показват, че има 6 221 729. Разликата е 585 482 гласа. Тоест излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. повече гласа от реално съществуващите. Тогава какво правим? Какво значи да говорим за датата на избори и общи принципи, които са морално етични, ако имаме това разминаване в числата", изтъкна лидерът на "Атака", който вече е извън парламента и сега е общински съветник.

"Аз ви призовавам, вие можете да бъдете гарант за честността на тези избори. Нашата идея е да направим одит на държавната агенция или държавното акционерно дружество "Инфообслужване", тъй като много се говори за комисии, всички сме виждали чували с бюлетини, но ключът за бараката е в него. Това е държавна агенция към министерство на транспорта, фактически акционерно дружество с повече от 97-98% държавно участие и някакво частно. Но там никой не знае как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката, защото знаем, че едно време един голям държавник другаря Станев е казал, че не е важно кой как провежда изборите, а как ги брои. Там накрая се обобщават резултатите, с които се казва "ти ще влезеш, ти няма влезеш", каза още Сидеров.

"За нас е важно да се направи одит и борда на акционерното дружество да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии, на граждански движения, тоест да имаме един надзор, защото това в момента е невъзможно. Последните данни, които излизат са, че са си купили компютри за 25 млн. Какви компютри, за какво, що? Какво ще правят на тях? Ние искаме да има прозрачност", категоричен бе лидерът на "Атака".

Десислав Чуколов и Павел Шопов придружаваха Волен Сидеров

Снимка: БТА

Президентът отговори, че въпросът с "мъртвите души" е представен пред ГРАО и НСИ. Той обясни, че е получил уверение, че ревизия може да се направи след разпореждане от изпълнителната власт, но процесът е изключително обемен и труден.

"Парламентът трябва да изпълнява много по-агресивно своите правомощия по контрола върху изпълнителната власт, а не обратното. Затова стигаме до такива ситуации. Преди няколко дни поканих директора на ГРАО, но нещата продължават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос трябва да се реши", каза Радев.

По отношение на "Информационно обслужване" държавният глава коментира поправка в закона от ноември, според която правомощията са делегирани ЦИК да предава за обработка резултатите от протоколите директно на софтуерната компания с държавно участие.

"Аз наложих вето, защото това означава доживотен монопол. Естествено, то беше отхвърлено. С такъв подход към законовите промени, все повече "Информационно обслужване" се превръща в "черна кутия". Защото, ако всяка година ЦИК възлага обществена поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има реална информация какво е функционалното задание", коментира президентът.

Вижте цялата среща: