Това каза по БНР Николай Александров от „Атака“ по повод изказване на лидера на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов.

В интервю за БНТ Симеонов нарече руския патриарх “цигарен митрополит“ и “второразрядно ченге“. Той каза това по повод недоволството на патриарха, че като освободители на българите през Руско-турската война са споменати и воини от други държави, а не само руснаци.

Вчера "Атака" и ВМРО се разграничиха от нападките на вицепремиера Валери Симеонов към руския патриарх и настояха за извинение.

Г-н Сидеров ще вземе всички необходими мерки и последващи действия, за да постигне едно извинение, което да бъде предоставено в медийното пространство от страна на г-н Симеонов, каза Александров.

Той съобщи, че днес има заседание на парламентарната група на “Обединени патриоти“ и се надява вицепремиерът Валери Симеонов да се извини, за което настоява Волен Сидеров.

Александров прогнозира, че изказването на Валери Симеонов, предвид влиянието на патриарха, може да създаде проблеми на страната ни.

Спорът е около това доколко е правилно вицепремиер да излиза с такава позиция. Една позиция, която е оскърбителна не само за религията, не само за човека, но тя създава и международен проблем вече в сферата на това, че патриарх Кирил не е случаен, коментира Николай Александров.

По мнението му руският патриарх има право свободно да изразява мнението си, а българите не зачитат колко много е направил руският народ за освобождението ни.

Най-вероятно патриарх Кирил "има своята правота в думите си, особено в това, че по недостатъчен начин почитаме това, което е направил братският руски народ".

Става въпрос действително за нашето освобождаване и може би трябва по-често да се замисляме за това, да го изтъкваме, защото много често в нашето съвремие пропускаме кой ни е освободил, от кого ни е освободил, защо сме били освободени, заключи депутатът от "Атака".