Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Асен Василев, който коментира акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция "Митници", предаде БТА.

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция.

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция "Митници" имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището.Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда", каза Василев.

Той посочи, че вече има митничари от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас. Очаква и митничари от Англия на "Капитан Андреево".  Доколкото разбирам, днес акцията се е случила точно преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари, коментира още той.

Василев призова да се изчакат доказателствата по случая.

"Ако има какъвто и да е проблем с корупция или нещо такова, разбира се, ще вземем съответните мерки. Това, което излезе като информация, неофициално, е, че, когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичане на допълнителни канали", каза още Василев.

По думите му Петя Банкова е имала пълна свобода да определя своите екипи за работа, а Василев изисква от нея единствено да координира работата с международните партньори, за да бъде защитена границата по най-добрия начин.

Василев отрече да е познавал лично сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал.  "Нито съм се занимавал някога, нито познавам тези хора", каза той.

По неофициална информация операцията на ДАНС, която се провежда в София и в страната, е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

На въпрос очаква ли приемственост между него и предстоящата служебна власт, Асен Василев заяви: "Ако знаете кой е следващият министър на финансите, мога да отговоря на този въпрос, иначе е малко трудно".

Попитан възможно ли е член на неговия екип или настоящ заместник-министър на финансите да оглави министерството в рамките на бъдещия служебен кабинет, Василев посочи: "Доколкото знам, с тях не е разговаряно до момента".

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ.

"Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам", каза Банкова на излизане от Агенция "Митници".

"Няма да позволя да върви контрабанда, ако това е проблемът на държавата, да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е", заяви още Банкова.

На въпрос дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така: "Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин".