"По-скоро интриги, отколкото реални твърдения" - така финансовият министър Асен Василев нарече обвиненията, които вчера се чуха от парламентарната трибуна относно "Лукойл Нефтохим Бургас" по време на дебатите за отпадане на дерогацията.

"От Агенция "Митници" казаха ясно вчера, че има одобрени квоти от Европейската комисия и те се следят стриктно. Всяка седмица се изпраща справка към Комисията какво е напуснало българските пристанище и за кои държави. Тук се търсят по-скоро интриги, отколкото нещо реално", смята финансовият министър. 

"Не мога да отговарям за парламентарното поведение на партиите, но чисто в професионален план между членовете на бюджетна комисия има добра комуникация, работим усилено и се надявам да имаме бюджет в най-скоро време и той да бъде приет в рамките на тази година", каза още Василев пред БТА и БНР. 

Той участва в международния форум "Публично-частните партньорства в България", а организатор на кръглата маса е "Делфийският икономически фрум".

Министърът увери, че водят интензивни разговори с партиите в парламента, за да се осигури достатъчно подкрепа за проектобюджета.

"Това, което виждаме в момента е, че има доста движения в парламента, които не са свързани с бюджетната процедура", коментира той случващото се в Народното събрание и "знаците", за които говори председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Финансовият министър уточни, че осигуряването на подкрепа не е въпрос на компромиси от негова страна, а на "изчистване на вижданията на различните партии, така че те да могат да подкрепят бюджета".