Финансовият министър Асен Василев каза в кулоарите на парламента, че не биха подкрепили увеличение на парите за отбрана в държавния бюджет, освен ако от Министерството на отбраната не предложат конкретни проекти, за които са необходими повече средства.

"Да си говорим просто ей така - ето една торба пари за отбраната - няма да стане", коментира Василев по повод думите на лидера на ГЕРБ, че партията ще бюджета за 2022 г., ако бъдат отпуснати повече пари за отбрана. 

"Ако Министерството на отбраната има готови проекти на хартия, тогава, разбира се, трябва да бъдат разгледани в комисията в парламента. Да се прецени доколко повишават боеспособността на армията и доколко са целесъобразни. Но да купим самолети на хартия - няма да даваме пари", каза Василев.

По думите му заложената в бюджета цел за отбраната е 2% от БВП и има приета програма как се достигнат тези проценти през следващите 2-3 години. "В момента сме малко над това, което е предвидено за тази година", каза финансовият министър.

"ГЕРБ ще подкрепят бюджета за 2022 г., ако между първо и второ четете управляващите заложат повече пари за Българската армия, декларира Борисов на брифинг в централата на партията". Само по този начин решенията, взети на Консултативния съвет по национална сигурност, ще бъдат обезпечени с реални средства, смята той.

"Надявам се и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата да ги видим в бюджета, както и за бронираните машини, и те ще получат нашата подкрепа. В противен случай, ще стане ясно, че КСНС е бил само, за да се отбие номерът", обясни Борисов. И отбеляза, че при неговото управление са били инвестирани над 5 млрд. лв. в армията.