Асен Василев отговори на критиките на ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов, че при гласуването на законовите поправки, свързани с рафинерията "Лукойл - Бургас", депутатите са били подведени и се стигна до дипломатическо напрежение с Унгария и Сърбия заради въвеждането на транзитна такса. Василев обаче намекна, че решението вече е гласувано от парламента.

"Парламентът вече взе решение за "Лукойл". Ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно се предлага. То ще бъде обсъдено от цялото правителство, в това число и от министъра на икономиката", коментира пред журналисти в Ловеч министърът на финансите Асен Василев, след като вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл".

"Знаете, че предишното решение беше взето на базата на доста обстойни доклади за това какво е възможно да се случи като скорост на прехода", допълни Василев, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос дали има разминавания между коалиционните партньори, Василев каза, че "разминавания винаги има между двама човека - независимо дали са в една и съща партия, или в различни партии. Но като видим реални текстове, реалните предложения, ще може да се коментира нещо реално".

Министърът на финансите коментира още, че дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от "Лукойл".

Той даде заден от твърдението си, че върви процес на продажба на рафинерията. С днешна дата Асен Василев заяви, че е обявил само наличието на интерес към покупката на "Лукойл".

"Това, което съм казал в интервюто на "Файненшъл Таймс" е, че има проявен интерес към закупуване на рафинерията от различни международни организации", обясни Василев.

Той коментира още, че не може да разбере упреците от президента на България Румен Радев и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, защото "най-нормалното нещо е, ако ще се продава такъв стратегически актив, правителството да следи сравнително отблизо процесите".

По думите му "Лукойл" за първи път започва да плаща данъци, а държавата да си прибира парите от рафинерията, което е изключително важно и полезно за българския бюджет.

Министърът на финансите Асен Василев е в Ловеч за среща с бизнеса.

На въпрос относно завода за електромобили, който трябваше да се изгради в Ловеч, той каза, че като всеки един частен проект, това зависи от инвеститора. "Това, което държавата трябваше да направи, е да каже, че има държавна помощ в рамките на регламентираните от Европа нива и тази държавна помощ да бъде така структурирана, че ако не се случи инвестицията, да не се отпуснат парите. Знаете, че договорът за държавна помощ беше подписан, т.е. държавата е свършила своята роля, инвеститорът има право да направи инвестицията. До момента не сме дали нито една стотинка, защото не се е случила инвестицията", добави Василев.