Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА.

Вчера от Министерството на финансите съобщиха, че Румен Спецов и Павел Тонев отново поемат управлението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" със задача да увеличат приходите.

"Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година и при 18% инфлация плюс ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%", обясни Василев в отговор на въпрос.

"Попитан притесняват ли го коментарите, че връщането на Спецов в НАП е политическо назначение и дали е такова, Василев отговори с "не". Финансовият министър добави, че назначават екипа, който е успял 2021 година да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото е било заложено в заварения бюджет. Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост, въпреки увеличението на разходите над приходите в Народното събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на числена основа, 0,8% на касова основа", каза още Василев.

По думите му виждаме значително изоставане в събираемостта. При Агенция "Митници" тази година, въпреки инфлацията и ръста на БВП, било подадено, че ще съберат с млрд. и половина лева по-малко, отколкото са събрани миналата година.

Затова върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, уточни Василев в отговор на въпрос.