Бившият финансов министър и един от лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви, че целта на "Продължаваме промяната" е първо място на парламентарните избори.

"Нашата цел за парламентарните избори е победата. Към този момент водим разговори с още малки партии, които искат да ни подкрепят. Ако те завършат успешно", заяви бившият финансов министър по НоваНюз.

По думите му, новата формация "Продължаваме промяната" е отворена за разговори с всички, дори и с "Има такъв народ".

"Завел съм иск срещу Тошко Йорданов в съда. Той направи едни изявления от трибуната на парламента. Мястото, където спорът ще бъде решен, е в Софийски градски съд. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за България", уточни Василев.

Искът е заради обвинението от Йорданов към бившия министър, че е откраднал интелектуална собственост. В края на юли депутатът от "Има такъв народ" заяви от парламентарната трибуна, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. Става въпрос за сайта "Лесно.ком", в чиято дейност Василев имал участие и финансирал с личен заем, а по думите на Тошко Йорданов, по-късно откраднал интелектуална собственост.

Василев изключи ДПС от възможните коалиционни партньори.

"С ДПС имаме тема, която ни различава много. Това е темата за г-н Пеевски. Ние вярваме на американското правителство и Джо Байдън, че Пеевски е участвал в корупционни схеми. ДПС не вярват на тази преценка и твърдо застават зад него. Докато това не се изчисти - няма как да имаме тема на разговор", каза Василев.

Той посочи, че основното нещо, което новата формация иска е да се спрат течовете и данъците да бъдат събрани. А това няма как да стане, ако няма работеща съдебна система и прокуратура. Готови са на разговори с ГЕРБ под условие:

"Вземаме предложението на "Демократична България" за съдебната реформа и го слагаме в зала. Ако ГЕРБ го подкрепят - можем да говорим. Ако това не се случи, то ние нямаме тема на разговор. Просто е."

"БСП имаха възможност да подкрепят съдебната реформа няколко пъти и не го направиха. Надяваме се, че това ще се случи в следващия парламент", каза още бившият финансов министър.

Бившият финансов министър обясни, че разполага с около 70 хиляди лева в банкови влогове. Той бе категоричен, че шефът на НАП Румен Спецов е продал фирма без данъчни задължения.

"С удоволствие бихме го приели в партията, но той е данъчен чиновник и това няма как да се случи", добави Василев.

Представители на "Продължаваме промяната" влизат в Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев за втори мандат, съобщи още той, но добави, че все още не са излъчили кои представители ще влязат в него.

"Ние вярваме, че Румен Радев е най-добрият президент, който България може да излъчи на изборите. Твърдо стоим зад него, защото той ни даде свобода на действие и се отнесе изключително почтено с нас", заяви Василев.

Снимка: БТА

"До края на следващата седмица ще бъдат ясни всички водачи на листи на коалицията "Продължаваме промяната". В тях ще разпознаете не един и двама души , обяви и лидерът на новата политическата формация Кирил Петков в Хасково днес.

"Хората, които ще бъдат в нашите листи, всеки един от тях, ще бъде пример за успял извън политиката човек, който носи чувство на почтеност и е готов да направи промяната в името на каузата", добави Петков.

Той съобщи, че в коалицията ще влязат още няколко малки партии, но докато не свършат преговорите, те няма да бъдат обявявани. Идеята е тази коалиция да е стъпила "с повече от един крак" на земята, за да сме сигурни, че няма да има някаква изненада на изборите, поясни Петков.

Преди изборите ще подпишем един документ с нашите потенциални партньори - "Принципи на управление", посочи и Асен Василев в Хасково. Тогава и самото управление ще бъде сглобено много лесно, добави той.

Петков изрази увереност, че могат в бъдеща коалиция с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", с които имали "ясни" разговори, да съберат необходимите 121 депутати в следващия парламент.