Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните. Освен това той не е декларирал тераса от 117 кв.м., , досущ като шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това твърди "Биволъ", като се позовава на имотната декларация на лидера на ВМРО.

Имотната придобивка е излязла на Каракачанов само по 380 евро на кв. м. По същото време апартаменти в същата кооперация са се продавали над 1200 евро на кв.м.

Жилището се намира на ул. "Осогово", която е пряка на бул. "Тодор Александров".

Проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показала, че апартаментът е мезонет. Първото ниво е 149.25 кв. м, а второто - 61.02 кв.м. Така общата му площ е 210 кв.м. Освен това има и тераси с общ размер 117 кв.м.

В декларацията пред КПКОНПИ на действащия вицепремиер е описано, че Каракачанов и съпругата му са заменили друг мезонет с площ 164 кв. м., оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата по договор по 35 000 лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв., докато декларираната цена е 264 273 лв. В Имотния регистър пък е вписана друга цена - 243 048 лв.

За тераса от 117 кв.м. няма нито дума тази декларация.

Според "Бивълъ" дори без терасите сделката за 210 кв. м. жилище на такова място и с такова местоположение - мезонет на последен етаж, няма как да струва декларираните 1150 лв. на кв.м. В същия блок, същата фирма "Софметал 07" е продала апартамент от 70 кв. м. през 2017 г. за 176 024 лв. или над двойно по-скъпо - 2514 лв. на кв.м., при това не става дума за мезонет с огромна тераса.

През тази седмица Каракачанов коментира скандалите около покупките на апартаменти от хора от властта на цени под пазарните. Според него те не са свързани с местните избори, а с битката за избора на нов главен прокурор. "Направи се опит да бъдат ударени и хора от съдебната система, за които се говореше в обществото, че са потенциални кандидати", посочи вицепремиерът.

Един от хората, за които се говореше, че може да се бори за поста на Сотир Цацаров е председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче в момента е в подобна на Каракачанов ситуация, след като се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, която - според собствените му обяснения - била обща част на кооперацията, макар само неговият апартамент да има излаз към нея.