"Защо трябва да се отстрани предсрочно главният прокурор? Това не е най-големият проблем в съдебната система." Това заяви пред bTV бившият правосъден министър и настоящ адвокат Антон Станков.

Той припомни, че за отстраняването на главния прокурор вече има работещ механизъм и той може да се приложи и срещу ръководителите на ВКС и ВАС. Станков е категоричен, че в основата на искането за смяната на настоящия обвинител №1 Иван Гешев стоят междуличностни конфликти.

По думите на юриста процедурите по отстраняването на главния прокурор не са сами по себе си, те гарантират права. Юристът заяви, че очаква да има дълго обсъждане и множество процесуални въпроси. Според него правилата за прием на доказателства е трябвало да се приемат със закон. "Изходът е ясен", категоричен бе той за днешното предстоящо решение на ВСС, на което се решава предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

По повод намерението на властта съди да разследва главния прокурор, Станков попита защо, например, да не е адвокат. "Кой ще събере първоначалните данни?", изрази резерви към идеята бившият правосъден министър. По думите му ВСС трябва да го назначава, като му се вменят обвинителни функции, присъщи на прокурора.

Според бившия правосъден министър правителството е отворило много фронтове - съдебната система, Украйна, Македония.

"Управляващите няма да издържат на толкова много войни", прогнозира Станков.

Бившият министър на правосъдието днес е адвокат и защитник на шефа на НСО ген. Емил Тонев. Той определи искането за предсрочното му освобождаване от МС като несправедливо.

"НСО не е имало как да знае дали в МС идват защитени свидетели", добави Станков. И заяви, че самото огласяване на защитен свидетел подлежи на наказателна отговорност, тъй като е класифицирана информация.

На 6 април правителството поиска от президента да освободи началника на НСО с аргумента, че незабавно е предал на прокуратурата исканите данни за това кой е влизал през входовете на Министерски съвет. Аргументите обяви говорителят на кабинета.

"На първо място - предаването на видеоматериали от служебните и официалните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС. Включително в сградата на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления до Европейската прокуратура. Тук има защитени свидетели, които искат да подадат сигнал, и с предаването на тези видеоматериали може да се наруши поверителността на самоличността на подателите", заяви Лена Бориславова.

Станков днес коментира, че НСО е длъжна по закон да предаде поисканата информация на прокуратурата, както това е задължение и на всяка друга държавна институция. Адвокатът добави още, че генерал Тонев е приел много тежко критиките към него и искането за своето освобождаване.