Близо 90% от участниците в анкетата отговарят положително на въпроса „Имат ли основание протестите срещу монополистите?“ Над две трети от гласувалите (69%) посочват като основна причина за подкрепата си това, че „сметките са непосилно високи“. По-малка част от участниците в анкетата подкрепят протестите, но мислят, че те трябва да са насочени срещу други, а не срещу електроразпределителните предприятия (15%). За още 5% протестите имат основания, но не са ефективен начин за борба с монополистите.

Безусловната подкрепа към протестите е най-силна сред най-младите от по-малките градове. Докато във възрастовата група 18-24 год. две трети от гласувалите казват, че са на улицата заради високите цени, то значителна част от по-възрастните изказват съмнения, че протестът може да е политически (10%), че трябва да се настоява за по-високи доходи, а не за по-ниски цени (12%) и че протестът трябва да е насочен срещу други (14%).

Само 20% от столичани одобряват протестите заради непосилните сметки на ток. Други близо 30% по принцип ги одобряват, но според тях не е това начинът за постигане на успех и протестът не е насочен правилно. В градове с по-висока безработица и по-нисък стандарт на живот, като Добрич, Шумен, Видин и Кърджали, основният мотив за подкрепа (70%) обаче са единствено високите цени.

Разделението между София и по-малките градове е силно и при отношението към електроразпределителните предприятия. В столицата близо 13% приемат за нормално монополистите да преследват интереса си, докато в Сливен, Шумен и Добрич подкрепата за трите ЕРП е едва 1%.

Резултатите се основават на вашето участие в анкетата на Днес.дир.бг и не са представителна социологическа извадка.

Анкета: Имат ли основание протестите срещу монополистите?