Пред журналисти в Русе, Клисарова обясни, че въпросът ще бъде поставен за обсъждане на интернет страницата на Министерството на образованието, а предложението е направено от синдикатите, предаде БТА.

"Искам да събера мнения и да обмислим въпроса - не мога да имам становище преди да чуя мнението на компетентните лица", заяви министърът.

Тя каза още, че иска да провери и европейския опит.

"Да чуя къде и какво се прави, защото това също е много важно. Да видим, например, как е в Норвегия и във Финландия, които се класират много напред и по "PISA" - програма за международно оценяване на учениците", обясни Клисарова.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов коментира, че степента на завършване на основно образование трябва да съответства на възрастта на подлежащите на образование, която според Конституцията на България е 16 години.

"Следователно основно образование трябва да се завършва на 16 г., което съответства на девети клас в българското образование. Голяма част от подлежащите на обучение ученици не продължават в гимназиална степен, което е около 30% в България. Т.е задължението на тези български граждани да са в образователната система не се спазва", каза Райнов.

Проф. Клисарова каза, че промените в закона за професионалното образование са минали на първо четене. В момента се съгласуват допълнения, които да улеснят въвеждането на "дуалната система" или т.нар. учене по време на работа.

Анелия Клисарова допълни, че от 1 юли ще бъде увеличена началната заплата на младите учители до 35 години.