Идея: Основно образование да се завършва в 9-и клас

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че идеята за завършване на основното образование в девети клас трябва да бъде подложена на широка дискусия.

Обратно в новината

Коментари - Идея: Основно образование да се завършва в 9-и клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Незнам, дали на някой от вас е виждал, колко неграмотни са експертите в Министерство на образованието. Издават апостил билингва - на български и английски език. В българския вариант няма проблем. Обаче в английския вариант,защо не превеждат, а просто изписват общообразователно училище с латински букви. Страшна излагация!

Споко, тя утре ще каже, че такова нещо не е казвала, че е извадено от контекста, че не знам си какво. Нали трябва хем нищо да не вършат, хем да вдигат прах да прикриват, че мамин Делянчо, Пловдивския скинхед и полицайчето, ще ходят в Европата, та малко да разсеят хората. Нещастници! ОСТАВКА!

Това е логично решение, след като университетите станаха гимназии, то гимназиите са вече прогимназии и т.н.

Ама защо така бе? Направете го средно да се получава в първи клас (не е задължително да е завършен)! Стига за правилната реализация - миячи на клозети в Гейропа и щатите!

До кога ще търпим, да учат децата ни на неграмотност в у-ще и да се оправдават с нас родителите? Стига са унищожавали образователната ни система. Може би им плащаха за това???????

Стига! Сам опроверга твърдението си!

Тая патка , съвсем изперка.

Другарката от снимката да си направи справка по колко деца са в клас в Норвегия и др. цитирани от нея държави. След това да се поинтересува от размера и начина на формиране на заплатата на учителите там. И да си седне на кльощавия з ник и да спре да е _ ава, понеже нямаме нито човешки ресурс, нито достатъчно пари за изграждане на такава система!

Патко, яловото комунитическо образование и 20 години да го направиш, ще е още по-зле. Въпорсът е, че комунизмът отави безбрежна прототия и нико ниво в обществото ни. Прото родители, проти учители, ето че и прости политици. Аз се хващам да изуча деца за 1/3 по-малко време, отколкото ти предлагаш, като гарантирам, че ще ги изуча по-добре от държавното училище. МНОГО по-добре. Защото в държавните учреждения сте едни комунитически безмозъчни зомбита. Нищо повече. България боледува от глупост, поята и отгледана по времето на комунистическия режим, дала плодове още тогава, но силно разпространила семена на комунистическа простотия през времето, в което опитваме преход към нормално общетво. Много прост народ като всички народи на комунитически държави, общо 42 на брой. Да изреждам ли, или и ги знаете кои са ни другарчетата? Там, където има беднот и дефицит - там търсете.

Както е тръгнало с тази чалга-генерация, която е научена само да слуша чалга, да се дрогира и да краде за да има какво да яде ..... скоро ще требва да удължат срока за основното образование направо до пенсия ...... !

За 26 г.мноО идеи ,и все ЯЛОВИ.

ДОКАТО ДЪРЖАВАТА СЕ МАЛТРЕТИРА ОТ ТАКИВА КАТО КЛИСАРОВА-ИСЕ, ЩЕ ТРЯБВА НЕ ДЕВЕТ А ДЕВЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ!!

Това предложение сме го поддържали и ние,вместо предишното,което предвиждаше гимназиалната степен да се "реже" на две-найголямата глупост. Защо?/за томаневерниците/ 1.В цял свят се увеличава срока на образование. 2.Учителите ще могат да се профилират по един,най-много два предмета т. е.ще провеждат по-качествено обучение. 3.Учебното съдържание ще се оптимизира като се включат повече часове за упражнения,преговор и практически занятия,което голямата слабост на днешното училище училище. 4.На тази възраст и при по-качествено обучение учениците ще могат по-съзнателен и самостоятелен избор на професия,училище и т. н. Проблемни остават въпросите за срока на гимназиалната степен,която според НАС трябва да си остане три години ,както и приема в профилираните училища и паралелки.Нищо не пречи те да продължат да приемат след седми клас,но не и след пети. Така,че уважаеми коментиращи,тази структура е по-приемлива и обоснована,отколкото предишната. А за "чааветата" не мислете!Те следва да се подчиняват на общия законов ред,което е и в техен интерес и има различни средства да го направят. Министър Клисарова,действай!Вървиш в правилната посока!Това го пишат педагози с над 40-годишен педагогически стаж!Успех!

За 40 години да бяхте научили поне правописа...

Редно е да припомня една максима от когато сте били ученици: Даскале пиши му една тройка на детето, че да стане като тебе. Та още тогава държавата повери образованието в ръцете на полуграмотни хора иго доведе до сегашното състояние

Смея да твърдя, че образованието, което получих по времето на социализма, беше в пъти по-добро от образованието, което получава дъщеря ми в момента - 6ти клас е! Да, признавам, по литература и история нещата бяха доста изкривени с т.нар. социалистически реализъм, но пък общата култура, която получавахме тогава, беше на светлинни години напред дори и за държави като Германия и Щатите! В клас имаше дисциплина и се борехме за оценки. Сега е лудница, шум и мръсотия. Ние бяхме по 35-40 деца в клас, сега няма и 25... И понеже обичаме да оплюваме всичко, оплюхме и образованието и го съсипахме по инерция, без дори да забележим, че беше доста добро и трябваше само малко да се осъвремени!

Публична матура за всички в НС, МС и Президенство. Те тогава ще им лъснат голите г*3ове.

Като майка на две деца тази идея не ме засяга, защото моите деца ще завършат средно образование. НО какво да кажем за тези, които едва изкласяват сега до основно. Част от тях си намират работа и то защото го имат това образование. За мен тази идея означава едно единствено нещо - електоратът на БСП и ДПС да стане още по-неграмотен, необразовен и с още по-малки шансове за намиране на работа!

Мамче, а защо реши, че електоратът на Герб е по-образован - достатъчно примери имам около себе си, за да оспоря това мнение! А и Боце какво каза на почитателите си - "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме" - и тогава какво повече да коментираме?

Кое мнение ще оспорваш? Казвам само, че който предлага такива идеи има някаква полза от тях. В случая БСП-то. Къде видя да пиша за ГЕРБ, за сини, зелени или пепелорозовичкави. Но всеки против партиините идеи нали спорд Позитано е гербер...

Ако Клисарова има нужда от още няколко класа, до средно образование е неин проблем...

Аз не знам дали децата са образовани или не. Само знам, че ги побъркаха с простотии. Преди да мислят кога да се завършва основно образование предлагам целия състав на министерството да направи една матурка за 7-ми клас (ама без пищови). Ако изкарат поне 5-тици ще призная, че имат завършено основно образование. :)

Да оставим ли ботев в учебниците... интересен въпрос, на който повечето първосигналници ще кажат "ама как !? това е задължително да се учи!" ОК, моят син е на 6 години. Как да му обясня така че да разбере за какво се разказва в "ТОВА": Я надуй, дядо, кавала, след теб да викна - запея песни юнашки, хайдушки, песни за вехти войводи - за Чавдар страшен хайдутин, за Чавдар вехта войвода - синът на Петка Страшника! Да чуят моми и момци по сборове и по седенки; юнаци по планините, и мъже в хладни механи: какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, хранила, храни и днеска нашата земя хубава! Ах, че мен, дядо, додея любовни песни да слушам, а сам за тегло да пея, за тегло, дядо, сюрмашко, и за свойте си кахъри, кахъри, черни ядове! Тъжно ми й, дядо, жално ми й, ала засвири - не бой се, - аз нося сърце юнашко, глас имам меден загорски, тако ме никой не чуе, песента ще се пронесе по гори и по долища - горите ще я поемат, долища ще я повторят, и тъгата ми ще мине, тъгата, дядо, от сърце! Пък който иска, та тегли - тежко му нима ще кажа? Юнакът тегло не търпи - ала съм думал и думам: Блазе му, който умее за чест и воля да мъсти - доброму добро да прави, лошия с ножа по глава, - пък ще си викна песента!

Нещата се учат, когато човек е дорасъл за тях .

Чудесно. кое ДНЕШНО дете в 1,2,3 клас е "дорасло" за това по-горе?

Разкажи на малкия си син, че България е стара държава с история над 1300 години, че е била под няколко робства, че е печелила и губила войни, че не е предала в нито една битка флага си. Разкажи му за хайдути, четници, въстаници. Разкажи му даже и за партизанското движение. Разкажи му с думи прости, на на български му разкажи, че група изедници окрадоха построеното от дядо ти и от прадядо ти. Признай му, че си нямал смелост да останеш в родината си, както и хиляди други като теб. Признай му, че те е страх да излезеш и да кажеш: "Няма да платя тези или онези данъци, не защото съм Андрешко, а защото са несправедливи! Променете ги!" Признай на невръсния си син, че си избрал лесния начин на спасение. Или по добре не му казвай нищо. Нека не знае нищо за корените си. Нека се радва на компютърната си игра, марковите си маратонки и да мечтае....... СРАМ!

като явно нищо не разбира?! Щом текстовете на Ботев са му трудни!

да обясняваш на сина си Ботев, Вазов, Смирненски. Обясни му думичките "гей"и "ок"

В момента "бъдещето на България" едвам изкарват до 3ти клас и се женят....те до 9клас...глупости на кубчета... Мислете за вашите избиратели господа управляващи!

И-кспертите съвсем полудяха.

"задължението на тези български граждани да са в образователната система не се спазва", Е туй ми кажете, как ще го контролирате, пък ако ще и до мнайсти клас го води основно!

които трябва да мислят, преди да коментират (като този Димитър Райков от инспектората в Русе) се налага да кажа, че: 1. На юношите (над 2/3 от тях) не им се учи и самообразова; 2. С увеличение на възрастта за завършване на основното образование на 16 години ще се окаже, че мнозина от тях няма да имат такова и тогава дялът им на незавършили ще нараства над 3/4 в тази възрастова група; Питам - ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ДА ПОСТИГНЕМ??? И това води ли до осигуряване на РАЗУМНА професионална ОРИЕНТАЦИЯ и реализация в българското общество???

С един кур шум-два за ека! Парво По късно ще станат безработни/от там намаляваме процента/ Второ- по-късно ще натрупат стаж за пенсия/по-малко време ще я вземат ,ако изобщо я дочакат/. Умното си е умно/макар и изрусено/!

... А на "умника" от Русе ще му кажа ,че децата ще завършат осми клас на 16 години веднага щом тръгнат на училище на 7 ,а не на шест/както си беше някога/. Да не говорим за "умните" идеи да тръгват на градина ,преди да знаят да си казват името. До кога ще ги правим на опитни зайчета?

Вместо да олекотят програмата и да я направят разбираема за децата на съответната възраст, те им удължават мъчението. И после ще започват работа на 30, ще умират на 50 и никой няма да взима пенсия.

То едно образование... в колко коментара тук не се знае къде се пише Й и къде И... ИЙИЙ...

Идеята ми харесва. Трябва да има синхрон между двата вида задължения - да се ходи на училище до хх години, и задължението за образование. Естествено че плиткоумните първосигналници ще скочат "ама как", и ще запонат да вадят абсурдизми вместо аргументи, ама то в българия това остана. А за ваденето на ботев от учебниците - ЗА. Някой от тези които държат да го има това, дали го е чел скоро? то на разбирам език ли е? Много поздрави от толките страни :)

И някой ако повтаря няколко учебни години и стане на 16 години - КО ПРАЙМ?

хехе :) благодаря за въпроса! кефиш! (а разпозна ли се сам в определението от по-горе "плиткоумен първосигналник", или просто откри перфектният аргумент - абсурдисъм? :)

Момко /моме/ 9365, България се пише с главна буква. Това е твоята родина неграмотнико. Ходил си безплатно на училище и си длъжен поне това да запомниш. И какво точно не ти е ясно от Ботев, че искаш бъдещите поколения да го забравят? "Пътят е страшен, но славен. Аз може млад да загина, но стига ми тази награда, да каже нявга надода Умря сиромаха за правда, за правда и за свобобода. Какво точно от това не разбираш неразумний юроде? Ти, който нямаш име! Ти който нямаш Родина! Ти, който си неграмотен! ТИ, КОЙТО НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН! Искам думите ми да те засегнат, ама много да те засегнат. Да ревеш на глас от обида и срам. Да ти се прииска да си се родил от други родители, които биха те възпитали на родолюбие и още нещо........

ох... засегна ме, или се самозасегна? Приятелю, срам ме е че съм се родил в държава която не се грижи за хората си, държава която се руши, държава с подли, заядливи, "далажераджии", държава в която "прецакването" е най нормалното нещо, а спазването на правила е обект на подигравка. други аргументи за или против малката буква искаш ли? защо да съм родолюбец? заради кое ?

и на смей да даваш мнение за образованието в България. Ти нямаш родина, срамуваш се от произхода си, така че нямаш право на глас. И много моля, не използвай азбуката ни, след като се отричаш от Будителите ни. Мен пък ме е срам от теб и не желая и ти да се наричаш Българин.

Днешното образование бълва само роби на опашки за работа. Ако народа имаше поминък и собственост, с която да си изкарва хляба, можеше да научи и децата си на нещо. Курсът обаче е друг...

Мар бульо, Я оди на село си допий с местните в кръчмата и не се занимавай с дела, дето и хабер си нямаш!

В 9-ти клас ромките имат вече по 3 деца. Не в 9-ти а в 5-ти трябва, за да може циганките спокойно да си гледат децата вече образовани и завършли средното си образование.

Бившите държави от соц блока имаха сериознa образователна система. По време на прехода се изредиха много министри с реформаторски намерения, резултата от които е повече от плачевен. Качеството на образованието падна чувствително. Идеята на модерното образование особенно в западният свят е подготовка на занаятчии и специалисти, тясно профилирани в конкретна област и със стеснен мироглед. Това не е най-добрата система. Недостатъка на нашето образование беше, че наблягаше на чисто теоретична подготовка. Не се стимулира мисленето на децата в процеса на обучение, а им се поднасят просто факти, които трябва да наизустяват. Това е добре за общата култура, но не стимулира самостоятелното мислене на учениците и изследователският дух. Най-добре да не се копират западните учебни системи едно към едно, а да се вземе най-доброто и от двете. За това обаче трябва екип специалисти, а не назначени удобни послушковци за министри. Което значи, че отново ще имаме недомислици и скопена образователна система. Може и да е умишлено.

Много точно казано! Напълно споделям мнението Ви! Поздравления!

исках да напиша ,че и до 15 клас...,но не само аз мисля така.Това ли е най-важно ,само се обозначават с някакви идеи,нищо конкретно и никакви резултати.От пусто в празно.

Още ли пиете по 4 водки на вечеря! Госпожо Клисарова , вие излъгахте пред цяла България още в първата седмица когато станахте министър. Спомнете си за ''изваждането на Ботевите стихотворения от учебниците''. Спокойно човек може да ви нарече подла лъжкиня, дори в очите. Има ви на видео как лъжете и си противоречите! ОСТАВЛКА! Вие не сте достойна да възпитавате децата ни !

И в 11-ти клас да се завършва, пак няма да научите тъмнозелените да четат! Максимум да и научите, че квадрата се зачерква, а кръга НЕ!!! Ама за това 9-ти клас не знам дали ще стигне!

Осн .образование се завършва в 9ти клас като 16годишните са изучили правата,задълженията си,системата в държавата,част от законите.Средното образование е 3 години.

"Идея: Основно образование да се завършва в 9-и клас...." ЗАЩО??? Пиянката да каже какво има в предвид или просто незнае какво да прави с поста си!

Ей заради партийни тъпанари като теб сме на това дередже. Ти прочете ли изобщо статията или като видя червен министър по инерция почна да плюеш ???

Много добре я прочетох, а ти?

Е туй е въпроса: ЗАЩО??? Правят някви еквилибристики, а народа просто НЕ ходи на училище и тумба чиновници кат тази на снимката, само се почесват.

:)))) Аз се чудех от къде и идват идейте на тази Клисарова, но май самата тя е с 9-то класно образование......! Те сега завършилите 11 и 12-то класници нямат занимания и работа..да не говорим и казарма...какво им остава след 9-ти клас...кради народе младо да си:)))) та нали и више искаме вече за 3г да се взема !Успех в упадъка си Българио:)))) с образованите си министри...а ние дето се бъхтихме да учим с по три четири години повече за същите резултати и казарми да караме да Е....ем .в Гъ....вете!!

Седят си безделници и връзкари в МОН, всеки смята, че като разбишка образованието върши нещо, за да оправдае заплатата си... Като началниците на трамваите, дето всеки път сменят маршрутите им. Прав е един фашизоид на спирката, който, покрай псувните и заканите за смърт на половината ни народ, спомена за системата на обучение до 1944 г. Когато началниците - директори, настоятели и учители, са били с висше педагогическо образование. Днес - с каквото има под ръка. Резултат - каша, неграмотност, загубени златни години. Просто препишете френската или германската системи, прекопирайте западният опит и нещата ще потръгнат. Ама няма да стане. Къде ще отидат тогава рояците чиновници на МОН?

Ако основно се дава в след завършване на девети клас, какво става със средното и висше образование? Кога приключва средното в такъв случай? Дали се скъсява периода за сметка на основното?

Лошо нЕма! Само дето, тогава средно образование сигурно ще се завършва, примерно в 15-ти клас, а за висшето, да не говорим - някъде към 40-така, ако изкласиш - добре! ;-) А сега сериозно: преди да се правят предложения, може би е конструктивно и редно, първо експертите на министерството да проучат практиките в развитите страни, след което да го обмислят, дали е приложимо в наши условия и чак тогава да се правят предложения, а не просто да се подхвърлят "фишеци" в публичното пространство, които само да разцентроват обикновения човек! ...но както се казва, ние винаги обичаме "да слагаме каруцата пред коня"... И ТЕ ТАКА!

...Откъде я намерихте тая пиянка и какви са и основанията да учим до 9 ти клас за основно? Ас си мислим че и шест е достатъчен.

...като ти гледам правописа, моето момче, ти и цял живот да ходиш на училище, все ще ти е малко...

...Като гледам учителите, подхода и знанията ви госпожо ...... цял живот да преподавате на нищо не можете да ни научите! То затова и образователната ни система е най скапаната в света.....

Няма лошо ,тъкмо циганите ще плащат повече за дипломи.

Како зако чаветътъ да учът до девета клас кату те до шести не може да стига

давай до дванайсти направо. така всички ше сме с основно!

И да се преподава само на турски.

Не в 9-ти, а 11-ти клас трябва, за да не могат циганите и тъпаците да вземат книжки и да избиват хората по пътищата.

Ми то за какво им е да учат, трябва да сме тъп народ

Абе не трябва, но се чудя до кога ще ги търпим.