Има такъв народ вече изпреварва ГЕРБ/СДС, това са последните данни на социологическите агенции. Тръгна преброяването, а с гласовете от чужбина ще водят още. Така че разликата ще е с 1%, може и малко повече. Това заяви за Dir.bg политологът Андрей Райчев. 

Относно формирането на правителство, той коментира, че партиите на протеста имат около 110 депутата и трябва да очакват подкрепата на БСП. 

Запитан "А биха ли я приели?", Райчев заяви: 

"Те просто ще предложат свое правителство и БСП ще прогласува. Мен ако ме питате, и ДПС ще го прогласува. Проблемът не е правителството, а мнозинството. Как това правителство ще прокара законите в парламента". 

Попитан какво би било това правителство - коалиционно, експертно или някакво друго, Райчев заяви: "Аз не вярвам, че Слави Трифонов би могъл да обяви коалиция изобщо. И вероятно ще е някаква система за диалог или плуващо мнозинство, не знам. По-конкретно все пак би трябвало да видим окончателния резултат, но тъй като не вярвам, че депутатите на трите партии на протеста ще стигнат 120, ако стигнат 121, картината е друга, но няма да стигнат, следователно по всички въпроси ще им трябва подкрепа вън от протестърите. Вижда ми се самоубийствено да кажат "още един път избори". Ако все пак върнат мандата, Бойко Борисов ще предложи правителство и няма да може да сформира такова, а президентът отново ще трябва да предложи на трета партия. Вероятно това ще е Демократична България. Но не ми се вярва да се стигне до там. Мисля, че партиите ще направят нещо смислено и да ви кажа как се аргументирам - това правителство, което те трябва да направят, ще трябва да прилича на служебно. Трябва да съдържа силни и доказани играчи от всички партии, да бъде нещо като национален отбор или половин национален отбор. Както виждате, и в служебното правителство има двама леви министри и те се се ползват с уважение, има и десни министри, има и центристи. Радев успя да направи отбор и той се харесва на хората". 

Райчев коментира и това, че някои от социологическите агенции определиха преднина на Демократична България пред БСП. Той заяви: "Това не е невъзможно, но и да не ги изпреварва, практически ги изравнява. Това се дължи на два фактора. Демократична България бележи голям успех и напредък те отиват на 350 000 гласа даже и повече, а БСП бележи пореден спад. Г-жа Нинова с този бронзов медал, за който едва се пребори, не знам как ще оцелее. Така че аз не предвиждам спокойни дни в БСП, там ще има буря обезателно". 

Относно машинния вот политологът заяви,  че е бил много успешен и всички страхове не са се сбъднали. "Това, че 40 машини не са сработили от 11 000, извинявайте, това е повече, отколкото въобще си представяме. Например, ако си купите 11 000 кокошки, обезателно 40 ще умрат. Изборите протекоха без нито един сериозен инцидент, въпреки че имаше много писъци, но това, че някъде е спрял токът, но е тръгнал... не се видяха нито опашки, нито хора, че не са си дали гласа, нито хора, които да кажат, че са гласували неправилно. А само за сравнение ви казвам на едни от предишните избори с бюлетини имаше 600 000 недействителни гласа. "

Запитан какво е бъдещето на ГЕРБ, Райчев каза: "ГЕРБ доказа след три месеца атаки по него, че е солидна партия, която се бори за първо място. Дори да не е на първо място, а има сребърен медал, това си е солидно постижение. Слуховете за преждевременната смърт на ГЕРБ са силно преувеличени. Те са си солидна партия и решаващ фактор, но ще трябва да бъдат в опозиция, разбира се.  Този парламент едва ли ще е много дълготраен, съвсем различни са тези, които отиват да го оглавяват, така че ГЕРБ ще следи внимателно и ще бъде сериозна опозиция. Надявам се конструктивна, но не вярвам." 

Относно ниската избирателна активност, Райчев заяви, че има две причини.

"Първо отпадна платеният вот. Едно 200 000 души просто не са отишли да си продадат гласа. Останалото намаление трябва да си го обясним с юли месец. Човек, който си обяснява, че отива на море и може да се регистрира да гласува от там, се оказа че не може. "