"Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Виждаме ефект, близък до това, което се случи на "Има такъв народ" (ИТН) преди това", коментира социологът Андрей Райчев пред bTV след вчерашното изследване на „Галъп интернешънъл“, според което "Продължаваме промяната“, вече е втора в надпреварата преди изборите - с 15,2% подкрепа. Разликата между новата формация и партията на Бойко Борисов, които получават 21,4% от гласовете, е едва 6 на сто.

Според Райчев коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяха те като министри.

"ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията миналата година беше съчетание на ляво и дясно - Слави не беше нито едно от двете, т.е. друг Бойко, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" беше и ляво, и дясно, каквото правителство направи и Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите", обясни още социологът.

Той смята, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като ИТН.

"Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласуват за Слави". Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове", смята той.

Според Райчев кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от настоящия държавен глава Румен Радев.

"На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда, но ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност", каза още социологът.