Анализаторите са раздвоени в коментарите си за съдбата на евентуален кабинет на ПП, оглавяван от Асен Василев и с подкрепата на БСП, ДБ и независимите депутати. Преобладават прогнозите, че има шанс такъв да бъде бъде сформиран и да получи подкрепа, но също така и съмненията в неговото дълголетие и устойчивост.

"Кабинетът "Петков" беше възможен, кабинетът "Василев" не е възможен. Той е и вреден за самата промяна", каза Николай Хаджигенов в студиото на Нова телевизия. "Ако има такъв кабинет, всяко негово действие ще е предмет на мръсна сделка", категоричен е бившият депутат от "Ние идваме". "Второ, идва зима, войната продължава, ако този кабинет изкара зимата, такава, каквато идея са си сложили, как ще излезе след това? Политически мъртъв", прогнозира той.

"Възможността да се състави това правителство е по-голяма от нула. Друг е въпросът колко ще е устойчиво, какви политически последствия би имало и какви цели би постигнало", пък е мнението на банкера Левон Хампарцумян. Той подчерта, че пред страната ни има важни теми - войната в Украйна, влизането в Еврозоната, Северна Македония, които трябва да се решават в парламента.

"Двама души ще хванат COVID есента и какво правим с парламента?", попита Хампарцумян в опит да онагледи крехкото мнозинство, което би крепило подобно правителство.

Според пиар експерта Георги Куртев, Кирил Петков е започнал да губи позиции вътре в самата партия, а Асен Василев изглежда по-обединяващ. Подобна теза, като превес в лично качество на новия кандидат-премер пред предишния, разви и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Асен Василев се изяви като по-добър оратор. Той поставяше по-добре тезите си. Петков беше по-разхвърлян и понякога наистина не се разбираше какво иска да каже, докато Асен Василев е по-стегнат и би контролирал по-сериозно министрите си, ако ги има", коментира той.

Керемедчиев заключи още, че "плаващите мнозинства", които се получиха по някои важни теми последните месеци, всъщност означават "нестабилна вътрешна и външна политика".