В условията, които Австрия поставя, се съдържат много неприятни неща за България. С тази констатация започна коментара си пред БНР журналистът и анализатор от "Сега" Светослав Терзиев. 

"Не става дума само, че е ограничен свободният достъп, както е било и досега, защото се вдигат ограниченията само на летищата. Големият проблем е свързан с извънредните условия, които се поставят за България. В тях има две опасности. Първата е искането за засилване на контрола по границата между България и Румъния. Ако трябва да се засили контролът, това не става дума да е по ГКПП-тата, а там, където мигрантите търсят пробиви. Би било много зле, ако това означава издигане на гранична ограда като с Турция по сухопътната граница с Румъния. Това ще означава България да се изолира, а да се даде възможност на Румъния да се сближи с Шенгенските държави".

Журналистът изтъкна като втори риск приемането на условието да "изпомпаме от Австрия нелегални мигранти" и посочи, че подобно нещо е приела Албания спрямо Италия: "Това я прави нещо като утайник за нежелани мигранти, което е абсурдно ние да приемем като държава от ЕС".

Българската държава трябва да поиска разяснение какво имат предвид австрийците, а не да го тълкува сама, категорично подчерта Терзиев: "Ние нито ще го приемем, нито ще го отхвърлим. Просто ще искаме информация в какво се състои тяхната инициатива. Това може да стане още днес на срещата на вътрешните министри в Словения. Очаквам там да се получи някакво изясняване".

От нас се иска нещо, което не е искано от други държави и ние не бива да се съгласяваме за нас да се измислят специални правила, заяви журналистът.

Според Светослав Терзиев Румъния е доволна от условията на Австрия, защото, ако започне връщане на нежелани мигранти, те ще се върнат в България, а няма да останат в северната ни съседка: "Румъния това не я засяга толкова много. Тя може и да засили контрола по границата с България. Притесненията, които засягат България, Румъния не я вълнуват чак толкова и тя гледа евентуалните ползи".

Той смята, че поради напредналостта на Букурещ, тъй като срещу тях няма възражения от Нидерландия, а срещу България те остават, румънското правителство може да прецени, че няма нужда да се чувства чак толкова обвързана с България, която изостава, и да направят крачка напред.

"Главният трафик е по суша. Проверките и контролът по сухопътните граници и по вода ще продължат", обясни още журналистът.

Румъния очаква решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи план за бъдещите си действия

Румъния очаква решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи план за бъдещите си действия. Това заяви премиерът на страната Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24 и БТА.

"Ние се интересуваме от преговорите, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и предстои решение за България. Очакваме това решение, за да видим подхода на Румъния напред. Справедливо е спрямо съседна държава като България да се изчака. Ще говоря и с президента на Румъния, защото той представлява страната в Европейския съвет", уточни министър-председателят.

Запитан за условията, които Австрия поставя по отношение на бежанците и за укрепването на границите, Чолаку обясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които искат да живеят в Румъния.

"Предполагам, че не можем да ги принудим. Но нека да няма повече инциденти като този с кмета на Бая Маре г-н Керекеш, който успя да пресече границата с личната карта на свой братовчед, с десет години по-млад от него", подчерта премиерът.

Според него исканията на Австрия не са преувеличени и Румъния трябва да укрепи границите си и да навлезе в нов етап на цифровизация.

"На първо място е нужна дигитализация. Имаме програма от комисията за границата с Украйна. Имаме пилотен граничен пункт със Сърбия, който работи много добре. В момента на един граничен пункт има четири системи за дигитализация. И четирите не са интегрирани. Необходимо е Румъния да навлезе в етап на дигитализация. Ако не може с добра дума, насила", каза Чолаку.

Той допълни, че догодина, при унгарското председателство на Съвета на ЕС (юли-декември), Румъния ще продължи преговорите за втората стъпка за влизане в Шенген - по суша.