България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник. Това каза Андриа Брулет-Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България, в словото си на конференцията "Антикорупция и национална сигурност", която беше открита от президента Румен Радев.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Брулет-Родригез посочи, че две години е в България и е видяла как страната ни се сблъсква с "огромни предизвикателства" като пандемията от COVID-19, войната в Украйна, както и кризата с природния газ и прекъсването на доставките.

"Въпреки всичко това България показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник", отбеляза тя, цитирана от БТА.

Временно управляващата дипломатическата мисия на САЩ допълни, че България е поела три ангажимента,в рамките на обявената от президента Байдън Година на действие - засилване на съдебната власт, засилване на отговорността на главната прокуратура и укрепване на доверието към медиите и институциите.

Брулет-Родригез определи като много насърчаващо, че Министерството на правосъдието и други български институции, представителите на гражданското общество, настояват и работят за превръщането на тези ангажименти в реалност.

"За съжаление, миналото Народно събрание не успя да осъществи докрай законодателните промени, заложени в Националния план за възстановяване и развитие, по отношение на съдебната реформа, реформирането на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, така че те да носят своята дължима отговорност", каза Андриа Брулет-Родригез.

"Промяната трябва да дойде отвътре, от българските политици, от техните ангажименти и отстояване на исканията на гражданите", посочи Брулет-Родригез, като добави, че САЩ са готови да помагат в тези усилия по отношение на изграждане на капацитет, техническа помощ и други средства, които могат да помогнат за осъществяване на промените.

Снимка: БТА

"Има лица, които продължават да опитват да се възползват от американската финансова система. Няколко лица в България бяха включени в списък за такива опити. Тези действия не са насочени към България и българския народ - това са санкции срещу физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони публични средства", каза още Андриа Брулет-Родригез. Тя добави, че българите вече години настояват за реформи.

"Корупцията разочарова гражданите в демократичните им желания, намалява доверието на обществото и улеснява тези, които искат да разкъсат тъканта на обществото", коментира още Брулет-Родригез. Като отбеляза, че САЩ насърчава желанието на България да се включи в работата на тематичната работна група за борба с корупцията.

"Ние се радваме, че България и други държави от региона се събират, за да обменят добра практика и стратегии в борбата с корупцията. Надявам се действията, които ще се разработят в работната група да способстват за пресичането на силите, които осъществяват корупцията", заяви временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез на антикорупционния форум, в който участва и нидерландският посланик, както и правосъдните министри на Сърбия и Черна гора.

Андриа Брулет-Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ заедно с Руслан Стефанов от Прозрачност без граници

Снимка: БТА