"По документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Прага преди заседанието на Вишеградската група във връзка със спирането на търга за обществена поръчка за магистрала "Хемус", предаде "Фокус".

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва. Тя е абсолютно извършена законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение по сделка, която е около 800 млн. държавни пари, не бих си позволил да остане в обществото съмнение, че нещо неправилно сме извършили, затова разпоредих да я затворим", допълни Борисов.

Той съобщи, че веднага ще се проведе нов търг, защото пари има, да бъде направен пред очите на всички медии, които кани да участват, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим.

"Витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски"

Попитан дали старите участници ще могат да участват в новата процедура, Борисов заяви ,че не забранява на който и да е да участва: "Всички участници са добре дошли, да спазват правилата и да участват".

На въпрос какъв е рискът тези участници да съдят страната за спирането на процедурата Борисов заяви:
"За това официално днес нямаме пари, утре имаме, така че по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато върнем и пуснем новия търг - да бъде обезпечен".

Попитаха премиера защо не е изчакал решението на КЗК за АM "Хемус" и защо се влияе от слухове. Той отговори: "Нека да допуснем ,че малко съм попроверил кой кой е. Ако тръгвам да обяснявам повече, мога да си навлека някой съд".

Премиерът добави, че е факт, че към днешна дата това е приключено. "КЗК може да каже дали е законосъобразна или не е законосъобразна, аз мога да кажа дали да я спрем поради липса на пари, както обясних, а пък от утре ви гарантирам, че тези два ЛОТ-а ще започнат да се правят", каза министър-председателят.

Гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки

Всеки с бизнес в България си е направил медии, каза още премиерът Бойко Борисов.

"Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ни били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки и негодници в двете посоки. Трябва да им кажа ,че няма да им се дам изобщо - и на едните, и на другите", коментира Борисов във връзка с публикации в медиите относно спряната обществена поръчка за АМ "Хемус".

По думите му, "менторите", които се опитват да се намесят в държавата, са медийните босове.

"Медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли. Всеки, който има бизнес в България, си е направил или телевизия, ако е по-богат, или няколко вестника, или няколко електронни сайта и с тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото", коментира премиерът.