И при предишните избори е имало по-висока избирателна активност в Западна Европа, отколкото в Източна, обясни Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" в предаването "Тази сутрин" по bTV.

В България има по-ниска избирателна активност на евроизбори, отколкото на национални - това е устойчива тенденция. Нереалистично високи са избирателните списъци - 6 млн. и 300 хил. души", отбеляза още Боряна Димитрова.

Според "Алфа Рисърч" реално избирателите са около 5 млн. и 100 хил., което означава около 40-42% реална избирателна активност.

Снимка: Алфа Рисърч

По данните на "Алфа Рисърч" малко под 50% от избирателите са използвали преференцията. "Това е доста висок дял, преференцията има значение, очакват се данни как вътре в партиите се разместват нещата", коментира Боряна Димитрова.

Много висок дял на използване на преференциите има при гласоподавателите на БСП, както и при Демократична България и ВМРО.

За ситуацията след изборите, според данните на "Алфа Рисърч", около 30% заявяват, че са за запазване на статуквото, а около 22% са за предсрочен вот, като те са по-скоро избиратели на БСП.

 

Снимка: Алфа Рисърч