Трагедия е за България, че имаме един източник на газ и това зависи от Газпром, който не желае да имаме друг. Оставаме изолирани от енергийния пазар и макар визитата на Борисов в Русия да беше свързана с преговори за преминаващ газ от Турски поток през България за Европа, това едва ли би се случило. Липсата на България, на разпределителната карта, ще продължи да съществува. Това каза Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания пред телевизия "Блумбърг".

Според Алексиев промени в отношенията между ЕС и Русия няма да настъпят.

"Не вярвам, че отношенията между ЕС и Русия ще се променят. По-скоро ако има промени, те ще са в негативен смисъл, защото това, което става вътре в Европа води до разделение между Източна и Западна Европа. В цяла Източна Европа все още изпитват чувство за стратегическа опасност от  Русия, което не съществува в Западна Европа. Това е и причината за конфликт между държавите", смята Алексиев.

Той определи отношенията между ЕС и САЩ като "сериозни", но допълни, че предстои те да се подобрят. 

"Търговията със САЩ е жизнено важна за Европа. За търговска война между САЩ и Европа не може да се говори. Европа не може да си позволи търговска война със САЩ, защото ще загуби от това", допълни той.

Алексиев посочи, че по-големи проблеми има в самия ЕС, отколкото в отношенията на ЕС с Русия или САЩ. Според него Русия и САЩ не могат да дестабилизират ЕС, но самите държави членки могат да го направят. Той посочи Италия като държава, която представлява много по-голяма опасност за ЕС от Русия или САЩ.

Според него, Европа, за да може да се задържи като Европа, трябва да направи основни реформи и да се върне там откъдето започна - с четири основни свободи: свобода на пътуване на хора, стоки, капитали и услуги. Европейската комисия иска да превърне Европа в нов тип демократичен съветски съюз, но това няма да стане, защото до ден днешен всички европейски държави разчитат много повече на своята независимост, отколкото на ЕС.