Още в първата седмица от здравната пандемия през 2020 година Партията на европейските социалисти е тази, която обърна внимание, че Covid-19 създава нова икономическа ситуация, която изисква план за възстановяване. Реализирането на идеята отнема почти една година в усилени преговори и убеждаване на институциите в европейски мащаб. Така се случва действащият в момента Европейски план за възстановяване и развитие за 800 милиарда евро, припомни Сергей Станишев, който през изминалите 11 години беше начело на ПЕС. Този план е причината ПЕС да има ново самочувствие и на приключилия в Берлин конгрес преди седмица да заяви своята цел да бъде първа политическа сила след Европейските избори през 2024 година.

България не се справя добре в усвояването на близо 13 милиарда лева, които и се полагат по Европейския план за възстановяване на икономиката след здравната пандемия, каза Станишев. Според него има реален риск да загубим част от парите, чието получаване е лимитирано за период от четири години. България вече е в тежко закъснение, защото все още не е приела необходимите законодателни промени, за да може да получи парите в срок.

Станишев съобщи, че планира конференция в София на тема "енергийна бедност", защото България все още няма дефиниция по въпроса и мерки, които да предприеме, за да защити хората, които най-много се нуждаят.

Според Станишев политиците в България са застинали някъде в 2021-ва година, а поведението им е безотговорно. Той определи като срам за българското политическо общество, че след четири поредни парламентарни избори за 18 месеца, все още няма обединение около ясни национални приоритети.

По отношение на БСП, Сергей Станишев каза, че е шокиран от изборния резултат с 230 000 гласа подкрепа и пета позиция в 48-ото Народно събрание. Според него това е исторически антирекорд за БСП, която вече не си вади поуки след поредицата от загуби през последните години. Според Станишев Националния съвет на БСП, който се проведе след изборите, е показал неадекватност.

  • Какво се случи с "червените линии" на БСП?
  • Защо усилията за формиране на правителство не дават резултат?
  • Има ли риск да останем извън еврозоната?
  • Защо България още не е член на Шенгенското пространство?
  • Как беше премерено въздействието на санкциите срещу Русия върху гражданите на страните от ЕС?
  • Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Отговорите на Сергей Станишев, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Сергей Станишев е 49-ят министър-председател на България, чието правителство управлява от 2005 г. до 2009 г. Бил е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, народен представител и евродепутат. На 24 ноември 2011 г. става временен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а на 29 септември 2012 г. е избран за неин президент. Управлява ПЕС четири мандата, до 14 октомври 2022 г.

Средното си образование завършва в 35 СОУ "Добри Войников" в София. Завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. Там защитава дисертация за научна степен кандидат на науките. Специализирал е политически науки в Московската школа за политически изследвания и международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки. Работил е като журналист на свободна практика.