Като става дума за ядрената енергетика, повечето от страните, които и досега залагат на тази енергетика, вече увеличават или имат намерение да увеличат проектната работа на своите реактори. Твърдо се държи на развитието на ядрения компонент. На този етап не може да се коментира повече, преди да е ясен основният стратегически инвеститор за Белене или решенията, които предстоят пред българското правителство, изтъкна Първанов, цитиран от БТА.

Президентът Георги Първанов е останал впечатлен от постановката в състоялите се разговори, че сега в Европейския съюз се гледа равностойно на газовите проекти "Южен поток" и "Набуко". Трябва да се търсят повече и различни източници за снабдяване на Европейския съюз с газ. В този смисъл "Южен поток" дава газ, който е добре дошъл. Като страна ние сме особено активни по отношение на "Набуко", може би по-активни от всички други, заяви той.
В разговора президентът е поставил още въпроси, които смята за особено важни за България, като за преноса на компресиран газ от Азербайджан през Черно море. Надявам се този проект да получи европейско разбиране и подкрепа, тъй като може да осигури до 4 милиарда кубически метра газ. Това е малка, но реална стъпка в усилията за диверсификация на енергийните източници, каза президентът Георги Първанов. 

Във връзка със състоялата се преди това среща с краля на Белгия Албер Втори българският президент отбеляза, че "този род срещи не се коментират много, но бих искал да кажа, че Негово Величество е много добре настроен към България". Двамата са разговаряли за културните контакти между двете страни и са подчертали, че двустранният политически контакт се отразява много ползотворно на икономическите ни отношения.
Негово Величество прояви интерес към ситуацията на Балканите с акцент върху политиката за енергийна сигурност, изтъкна президентът Георги Първанов.

На срещата с българския комисар Кристалина Георгиева той отново я е поздравил с убедителното й изслушване в Европейския парламент. Коментирахме най-актуалната задача пред нея - обстановката в Хаити, запозна ме с намеренията за структуриране на работата на Европейската комисия и другите европейски институции. Помолих я "да открадне" модела на някоя от развитите страни за преодоляване на ситуации при бедствия и аварии, който евентуално да бъде приспособен към българските условия, каза президентът Георги Първанов.
 
Вижте снимки от срещите на Първанов