Корнелия Нинова се опитва да привлече патриотарски вот. Това е причината да твърди, че ГЕРБ и ДПС имали сделка и били новата коалиция. Това обяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в интервю за Канал 3.

Вчера лидерът на БСП обяви, че ДПС гласувало срещу президентското вето като сделка с ГЕРБ, при която ще бъдат опростени задължения на мюфтийството. Като аргумент изтъкна, че в дневния ред на парламента днес е Законът за вероизповеданията.

"Патриотарският вот се активизира, когато някой бъде пришит към ДПС. И това е целта на Нинова", обяви Адемов.

Той обясни, че целта на въпросната точка от Закона за вероизповеданията е да се предотврати възможност за чуждо финансиране на духовниците.

"Вчера за нас тя допусна стратегическа грешка. Защото тя е участвала в заседанията на КСНС при президента, на които са взети решенията за Закона за изповеданията.

Тук става въпрос за национална сигурност. И тъй като има такава пречка, се върви към такова решение. Това не може да бъде предмет на сделка. Става въпрос за прозрачно законодателно решение", допълни народният представител.

И на свой ред контрира и припомни случаите, в които БСП пък гласува с ГЕРБ.

"Когато се гласува въпросът за майчиния език, за ограничаване на правата на българите извън ЕС. Те гласуват заедно с ГЕРБ. Това коалиция ли е? Защото, когато говорим за уседналост и майчин език коалицията е ГЕРБ - БСП. Но никой не говори за тази коалиция", заяви Адемов визирайки частите от Изборния кодекс, с които от ДПС не са съгласни.

Той коментира и вчерашното предложение на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да праща проверки на онези социално слаби, които демонстрират охолен начин на живот, вдигат пищни сватби, а в същото време се водят безработни и официално разчитат на помощи от държавата.

"Това е атрактивната част на нещата С тези предложения "Обединените патриоти" целят да върнат част от позагубения си имидж", заяви Адемов и уточни, че предстои в парламента да се запознаят с предложенията.

"Социалното подпомагане е система, която почива на определени принципи. Сега се опитват да се фокусират върху един определен таргет, обществено недолюбван, като по този начин се опитват да изведат дивиденти.

Аз смятам, че има сега достатъчно разписани принципи. Ако някой не ги спазва, това не е проблем на закона", каза бившият социален министър.

Адемов даде и своята рецепта за интеграцията на ромите.

"Очевидно е, че интеграцията трябва да мине през образование. И това е основният акцент. Ако тези деца от най-ранна детска възраст бъдат подхванати, ходят на детска градина, усвоят езика и бъдат приобщени още от малки, то този проблем ще се реши от само себе си.

А не с предизборни, ексцентрични, бих казал манипулативни предложения. Няма такава концепция, която не включва образование от ранна възраст, която да може да реши този въпрос", категоричен бе Хасан Адемов.