ПП АБВ подкрепя за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, заяви в пресклуба на БТА в Плевен Румен Петков, лидер на партията.

Решението е взето единодушно на национално ниво. Той уточни, че аргументите им са в няколко аспекта. "Президентството е институцията, която дава стабилитет, излъчва сигурност и перспектива. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова са предсказуеми в своето поведение и са отговорни пред обществото", поясни лидерът на АБВ.

Петков подчерта изключителната, по думите му, роля на Илияна Йотова, която е показала деликатност и воля - качества, които са нужни днес - като излъчване в институция, готовност да оценява ситуацията и да отстоява позиция.

Лидерът на АБВ добави, че се надява кампанията за президентския вот да не бъде помрачена от излишни нападки и вулгаризми, а ще даде възможност на кандидатите да представят своята визия за развитието на обществото, на държавата и нейните институции.

"Въпросът за енергетиката е въпрос на националната сигурност. Ние ще настояваме в политиката на президента Радев и вицепрезидента Йотова в следващия им мандат стратегическо място да заеме българската енергетика", категоричен бе Петков.

Той коментира, че за сегашното състояние на високите цени на електроенергията и газа трябва да се направи разследване и виновните лица да понесат своята отговорност. Без изграждане на нови ядрени мощности, катастрофата е неизбежна, заяви Петков. Наложително е изграждането на първи и втори блок на АЕЦ "Белене" и на седми и осми - на АЕЦ "Козлодуй", добави той.