Това заяви съпредседателят на групата на "Зелените" (Европейски свободен алианс) в Европейския парламент Ребека Хармс след среща с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев в Министерски съвет. Тя обсъди с тях решението на правителството и Народното събрание да спре проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" и предстоящия в неделя референдум за нова ядрена централа, предадоха БГНЕС и БТА.

Хармс е категорична, че строителството на АЕЦ "Белене" ще въведе България във високи рискове. В мотивите си тя посочи, че познава ситуацията в Украйна след аварията в Чернобил, а от 2011 г. насам се занимава и с тази във "Фукушима", цитира я "Стандарт". Според нея всички големи катастрофи в ядрената енергетика се дължат най-вече на човешки грешки.

"Сега, през 2012 г., сме далеч по-напреднали от времето на катастрофата в Чернобил, ние разполагаме с нови възможности да развием индустрията по нов начин, с нови технологии", мотивира се Хармс и отбеляза, че много от държавите в ЕС или вече не използват енергия от ядрени централи, или не гласуват за строителството на такива.
"Държавите, които заложиха на възобновяеми енергоизточници, отбелязаха бум на развитие в тези нови сфери. Само в Германия в последните години се създадоха над 400 000 нови работни места в сферата на възобновяемите енергии", каза Хармс.

Това "не" в неделя, което аз подкрепям, дава много повече възможности за развитие на България в бъдеще, заяви евродепутатът. То означава "Да" за
устойчивия енергиен сектор
в България.
Според Хармс "не"-то е в интерес на обикновените хора в България. Тя даде пример с катастрофата във Фукушима: "Това, което ме потресе в Япония, беше контрастът между богатите и бедните и начинът, по който се решаваше проблемът - богатите от засегнатия район изпратиха децата си далеч от там, в интернати, в училища, а многото бедни хора бяха принудени да останат да живеят там с последствията от тази авария. Печалбите от ядрената енергетика в Япония бяха за малко хора, но последствията носеше по-голямата част от населението на страната".

Ребека Хармс подкрепи позицията на българското правителство - против строителството на "Белене", и призова българите да гласуват на референдума в неделя.

Анкета: Подкрепяте ли изграждането на АЕЦ Белене?