Осем депутати са подкрепили подписката на движение "Възраждане" за референдум срещу приемането на еврото като официална валута в България, обявиха днес от политическата формация.

Организацията започна на 23 април подписка за допитване сред хората с въпрос: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България".

Вчера Костадинов обяви, че са събрани над 220 хил. подписа.

"Днес с доброволците ни направихме предварително проучване и от над 160 - 170 депутати, които минаха покрай нас, на път за работа, едва осем народни представители се подписаха. Това са шест депутати от БСП, един от партия "Воля" и един от ДПС. Те заявиха, че подкрепят референдум, без да конкретизират дали са "ЗА" или "Против" европейската валута", съобщава Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

От началото на кампанията до сега, четири дни преди края на срок, който изтича на 23 юли, "Възраждане" са събрали 221122 подписа, пише в съобщението.

С въвеждането на еврото се цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си да бъдат използвани не по предназначение, смятат от политическата организация. Според тях парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в Еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство. "Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", заявява Костадин Костадинов.

От "Възраждане" са категорични, че въвеждането на еврото не може да се случи без национален референдум.