От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот. Преглед на данните от план-сметките на Министерски съвет и решенията на ЦИК показва, че подготовката и провеждането на тези избори е струвало на държавата почти 710 милиона лева, съобщиха от Института за развитие на публичната среда.

ИРПС обобщи данните от публичните документи, описващи разходите, направени за изборите в предиода от 2021 г. досега.

От държавния бюджет са отделени почти 710 милиона лева за подготовката и провеждането им. В тях са включени и плащанията, предвидени за купуване, поддръжка и транспорт на устройствата за машинно гласуване, за ролките със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, както и за осигуряването на видеонаблюдение за изборите през 2023 г., се посочва в публикация в "Отворен парламент" със заглавие "Три години избори ни струваха 710 млн. лв."

Видно от графиката по-долу местните избори от есента на 2023 г. са най-скъпите в последните години - те са стрували над 188 млн. лв. Разходите за последните парламентарни избори от миналата година пък са почти 100 млн. лв.

Най-голям дял от средствата в кампаниите са за възнаграждения на членовете на секционните, районните и общинските избирателни комисии - общо 239.4 млн. лв. 

Последните промени в Изборния кодекс включваха увеличение в заплащането за членовете на секционните комисии, като техните възнаграждения вече са обвързани с минималната работна заплата в страната и не могат да са по-малко от 25% от нея, се припомня в публикацията. Така например, на парламентарните избори през 2023 г. възнагражденията за СИК са били в размер на 29.5 млн. лв.

Минималната работна заплата от началото на 2024 г. пък бе увеличена с 19.6%, така че тези разходи ще нараснат вероятно поне с толкова, надвишавайки 35 млн. лв. Ако предстоящите избори не бъдат проведени "2 в 1", заплащането за секционните комисии ще бъде двойно и ще надвишава 70 млн. лв., пресмятат още от "Отворен парламент".

Оттам дават и пример с транспорта на машинните устройства. В момента прогнозната стойност за транспорт на машините до избирателните секции в страната и логистично им осигуряване в изборите за Европейски парламент, която ЦИК е обявила в свое решение за обявяване на обществена поръчка, е в размер на 940 800 лв. с включено ДДС. Ако изборите се проведат в различни седмици, то логично тези разходи ще се удвоят.

"С оглед на данните, можем да очакваме, че вот 2 в 1 ще струва на държавния бюджет приблизително колкото местния миналата година или проведените през ноември 2021 г. парламентарни и президентски избори. Но насрочването на вота за Европейски парламент и този за Народно събрание в различни дни допълнително и ненужно ще оскъпи процеса - не само за вече споменатото заплащане за секционните комисии и транспортни разходи, но и с допълнителни такива за откриване на секции извън страната, за доставка на изборни книжа и материали, наемане на помещения и др."

Каква е вероятността изборите да са "2 в 1"?

В последните дни в медиите все по-често се обсъжда възможността евентуални предсрочни избори да бъдат проведени с тези за Европейски парламент на 9 юни, 2024 г. Чуват се и мнения, че времето да се извърви процедурата до издаване на президентски укази за насрочване на парламентарни избори и назначаване на служебен кабинет няма да е достатъчно. Отделно от това имало и европейски препоръки да не се провеждат избори за Европейски парламент заедно с национални такива.

В българското изборно законодателство обаче ясно е разписано, че тези две кампании могат да се проведат успоредно, като гласуването е в един и същи ден. Разписани са съответните процедури по назначаване на районните и секционните избирателни комисии, по организирането на предизборните кампании и пр.

Подобни избори "2 в 1" няма да са прецедент за евровота през юни. Така например съседна Румъния, която също има ротационно правителство и с която вървим по сходен път що се отнася до процесите по евроинтеграция, ще проведе местни избори заедно с европейските.