70-ата вечер на протести в София започна със събирането на стотици демонстранти пред новата сграда на парламента с призиви за оставка на премиера и главния прокурор.

Около 19,30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от "Системата ни убива" и Мая Манолова и нейните сподвижници, които отказваха да я напуснат.

По традиция бе затворено и движението по бул. "Цар Освободител", където т.нар. Отровно трио провежда своите антиправителствени акции, съобщава БНР.

Снимка: БТА

От трибуната на протеста се чу искане и председателят на НС Цвета Караянчева да подаде оставка.

Снимка: БТА

По-рано протестиращите пред входа на сградата на парламента на бул. "Дондуков", откъдето бяха изведени отказалите да напуснат сградата от "Системата ни убива" и други организации, се сляха със събиращите се традиционно около фонтана пред президентството. Заради случилото се в сградата на парламента, към фасадата й, където на протеста се прожектират кадри, тази вечер бяха хвърляни яйца.

Протестиращи заявиха, че НСО е използвала сила срещу мирно протестиращи граждани (в Народното събрание), а протестът е тяхно конституционно право. Чу се и призив президентът да разпусне службата заради днешните събития и да не се чака "трети подобен случай, който ще бъде фатален".

Снимка: БТА

Протестът завърши отново с химна на България, който прозвуча на фона на прожектираното лого на третото "Велико народно въстание", насрочено за 22 септември, което е с триглав лъв на фона на българския трибагреник. Протестиращите бяха призовани да се готвят за този протест, след което потеглиха на традиционното си шествие към Орлов мост.