Европейският съюз няма да преразглежда споразумението за Брекзит, включително оспорваната ирландската предпазна клауза, заяви днес главният преговарящ от името на общността Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

След среща с холандския министър-председател Марк Рюте в Хага Барние написа в Туитър:"Съгласен съм напълно, че споразумението за напускане не може да се предоговаря. Предпазната клауза е само работно решение за справяне с ирландския граничен проблем днес. ЕС е готов да работи по алтернативни решения по време на преходния период".

Северноирландският политик Дейвид Тримбъл, спечелил Нобеловата награда за мир през 1998 г., обяви, че планира да заведе дело срещу британското правителство заради ирландския предпазен механизъм в договореното от Тереза Мей споразумение за Брекзит.

Тримбъл и Джон Хюм, бивш лидер на Католическата социалдемократическа и лейбъристка партия, заедно получиха Нобелова награда за мир за ролята си в слагане край на над 30-годишните кръвопролития в британската провинция

Междувременно, британското правителство обяви, че повечето стоки, внасяни от Европейския съюз, ще бъдат допускани във Великобритания без пълна митническа проверка най-малко за три месеца, ако страната напусне съюза без споразумение, съобщи "Ройтерс".

По-малко от два месеца преди определения краен срок за Брекзита, 29 март, министър-председателката Тереза Мей все още предстои да убеди парламента да приеме нейното споразумение с ЕС, а правителството ускорява плановете си в перспективата на хаотично излизане от съюза.

 

Компаниите, които превозват стоки са предупредени, че Брекзит без споразумение може да доведе до километрични опашки от хиляди камиони, изправени пред извънредни митнически проверки на големи пристанища като Дувър, откъдето преминава 17 на сто от търговския обмен с Обединеното кралство.

Правителството строи паркинги за камиони край автомагистралите и планира да използва старо летище в Южна Англия , за да предотврати опашките и задръстванията преди Ламанша.

Митническите служби са създали преходни разпоредби за внос на стоки от ЕС през 20 британски пристанища и тунела под Ламанша, които ще бъдат преразгледани в срок от три до шест месеца след 29 март.